Pastaraisiais metais abiejų šalių santykiai prastėja dėl daugybės nesutarimų. Be Taivano ir Pietų Kinijos jūros, Pekinas ir Vašingtonas nesutaria dėl kibernetinio saugumo ir žmogaus teisių Honkonge bei Sindziange.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas susitiko su kinų kolega Wei Fenghe viršūnių susitikimo saugumo klausimais „Šangri La dialogas“ kuluaruose. Šiame forume dalyvauja gynybos ministrai ir kiti aukšto rango pareigūnai iš viso pasaulio.

Ll. Austinas yra dar vienas aukšto rango JAV pareigūnas, apsilankęs Azijoje, Vašingtonui siekiant perorientuoti savo užsienio politiką į šį regioną.

Pentagono atstovas patvirtino, kad derybos vyksta, o kinų valstybinis transliuotojas CCTV nurodė, kad tai yra „pirmasis Kinijos ir JAV gynybos ministrų susitikimas nuo Ll. Austino kadencijos pradžios“. Pastarąjį kartą abu pareigūnai kalbėjosi balandį telefonu.

Pagrindinis darbotvarkės klausimas galėtų būti Taivanas – savarankiškai valdoma demokratinė sala, nuolat gyvenanti Kinijos potencialios invazijos grėsmės sąlygomis.

Pekinas šią salą laiko savo teritorija ir žada vieną dieną ją užimti, prireikus – jėga.

Įtampą kursto vis dažnesni Kinijos orlaivių įsibrovimai į Taibėjaus oro gynybos identifikavimo zoną (ADIZ).

JAV prezidentas Joe Bidenas per balandį vykusį vizitą Japonijoje, regis, nukrypo nuo ilgametės Vašingtono politikos, kai atsakė žurnalistams, kad Amerika gintų Taivaną karinėmis priemonėmis Kinijos invazijos atveju.

Tačiau vėliau Baltieji rūmai patikino, kad JAV „strateginio dviprasmiškumo“ politika dėl šalies pasirengimo įsikišti į tokį konfliktą, nepasikeitė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją