W. Lai – rimčiausias pretendentas per kitų metų Taivano prezidento rinkimus – oficialiai tik sustoja Jungtinėse Amerikos Valstijose pakeliui į Paragvajų ir iš jo, kur dalyvaus išrinktojo prezidento Santiago Penos inauguracijoje. Kinija laiko Taivaną savo teritorija ir žada atsiimti savarankiškai valdomą demokratinę salą net ir jėga, jei prireiks, bei stiprina politinį ir karinį spaudimą.

„Kinija atidžiai stebi padėties raidą ir imsis ryžtingų bei tvirtų priemonių, kad apgintų savo nacionalinį suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – sakoma internete paskelbtame neįvardyto Užsienio reikalų ministerijos atstovo pranešime.

W. Lai daug atviriau pasisako apie Taivano nepriklausomybę nei dabartinė prezidentė Tsai Ing-wen, užsitraukusi Pekino priešiškumą dėl to, jog nesutinka su jo požiūriu, kad Taivanas yra Kinijos dalis.

Harvarde išsilavinimą įgijęs gydytojas, tapęs politiku, anksčiau apibūdino save kaip „pragmatišką Taivano nepriklausomybės darbininką“ ir šią savaitę vietos televizijos kanalui pakartojo, kad Taivanas „nėra Kinijos Liaudies Respublikai (KLR) dalis“.

Sekmadienį nusileidęs Niujorke, W. Lai socialiniame tinkle „X“ parašė: „Džiaugiuosi atvykęs į Didįjį obuolį, laisvės, demokratijos ir galimybių simbolį“, ir pridūrė, kad jį oro uoste pasitiko Amerikos instituto Taivane – de facto JAV ambasados saloje, atstovai. „Laukiu susitikimo su draugais ir tranzito programų Niujorke“, – parašė jis. W. Lai tęs kelionę į Paragvajų, o grįždamas sustos San Franciske.

Savaitę prieš W. Lai kelionę Kinijos kariuomenė didesniu mastu nei anksčiau įsiveržė į Taivano jūrų ir oro erdvę. Trečiadienį Gynybos ministerija pranešė, kad per parą aplink salą buvo aptikti 33 Kinijos karo lėktuvai ir šeši laivai.

„Kinija ryžtingai pasisako prieš bet kokius oficialius JAV ir Taivano mainus, ryžtingai nepritaria separatistams, siekiantiems „Taivano nepriklausomybės“ ir atvykstantiems į JAV, kad ir kokia priežastimi, bei kategoriškai prieštarauja bet kokiems oficialiems JAV vyriausybės ir Taivano ryšiams“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas ir pridūrė, kad „Kinija labai nepatenkinta ir griežtai smerkia“ tai, jog Amerika surengė W. Lai „tranzitą“ per JAV“. Atstovas vadino W. Lai „tiesioginiu problemų sukėlėju“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją