Taivanas, kurį Kinija laiko savo teritorija, pranešė apie Kinijos naikintuvus ir bombonešius, savaitgalį įsiveržusius į oro gynybos identifikavimo zoną salos pietvakariuose. Tai paskatino Vašingtono susirūpinimą.

Kinija neabejoja, kad demokratiškai išrinkta Taivano valdžia veda salą oficialaus nepriklausomybės paskelbimo link, nors prezidentė Tsai Ing-wen nuolatos tvirtina, jog Taivanas jau yra nepriklausoma šalis, vadinama Kinijos Respublika (tai oficialus Taivano pavadinimas).

Kaip rašo aljazeera.com, per kasmėnesinę spaudos konferenciją apie pastarąsias oro pajėgų veiklas paklaustas Kinijos gynybos ministerijos atstovas spaudai Wu Qianas teigė, kad Taivanas yra neatsiejama Kinijos dalis.

„Kinijos liaudies išlaisvinimo armijos Taivano sąsiauryje vykdomi kariniai veiksmai yra būtina veikla reaguojant į dabartinę situaciją Taivano sąsiauryje ir apsaugoti nacionalinį suverenitetą bei užtikrinti saugumą“, – sakė ministerijos atstovas spaudai.

Jis pridūrė: „Tai yra oficialus atsakas į išorinį kišimąsi ir „Taivano nepriklausomybės pajėgų“ provokacijas.

Kinijos įsiveržimas sutapo su Jungtinių Valstijų lėktuvnešių aviacijos grupės įsiveržimu į ginčijamą Pietų Kinijos jūros teritoriją siekiant skatinti „jūrų laisvę“.

Wu Qianas teigė, kad Taivane „saujelė“ žmonių siekia salos nepriklausomybės.

„Mes įspėjame šiuos „Taivano nepriklausomybės“ atstovus: žaidžiantys su ugnimi susidegins, o „Taivano nepriklausomybė“ reiškia karą“, – pridūrė Wu Qianas.

Bandymai įbauginti

Demokratiškas Taivanas pasmerkė Kinijos grasinimus ir bandymus įbauginti, o Tsai Ing-wen pažadėjo ginti salos laisvę ir užtikrino, kad Taivanas nebus spaudžiamas.

Kinija Taivaną nuolatos vadina svarbiausiu ir opiausiu klausimu santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis, kurios, valdant ankstesnei Donaldo Trumpo administracijai, sustiprino paramą salai – pardavinėjo ginklus, aukšto rango šalies pareigūnai lankėsi Taipėjuje.

Dabartinio JAV prezidento Joe Bideno, pareigas einančio kiek daugiau nei savaitę, administracija patvirtino, kad įsipareigojimai Taivanui „niekur nedings“. Tikėtina, kad santykiai su Pekinu dėl to taps dar labiau įtempti.

Trečiadienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pakartojo Vašingtono įsipareigojimą remti pietryčių Azijos šalis ilgamečiame ginče su Kinija dėl suvereniteto Pietų Kinijos jūroje.

A. Blinkenas „pažadėjo remti su Kinijos Liaudies Respublikos spaudimu susiduriančias pietryčių Azijos šalis“, – teigė Jungtinių Valstijų valstybės departamentas, nurodydamas oficialų Kinijos pavadinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (225)