Pasiūlyti pakeitimai leis miestuose gyvenančioms poroms susilaukti antrojo vaiko, netgi jei vienas iš tėvų nėra kilęs iš vieno vaiko šeimos, „China Daily“ citavo buvusį Nacionalinės gyventojų ir šeimos planavimo komisijos vadovą Zhang Weiqingą.

Pagal dabartines taisykles, poroms miestuose leidžiama susilaukti antrojo vaiko, jei abudu tėvai neturi brolių ar seserų. Ne tokie griežti apribojimai, taikomi kaimo poroms, reiškia, kad daugelis jų turi daugiau negu vieną vaiką.

Specialistai, stebintys gimstamumą, apeliuoja į kylančius demografinius iššūkius ir reikalauja 1979 m. įvestos politikos reformos. Griežtos taisyklės riboja gimstamumą Kinijoje, kurioje gyventojų skaičius dabar siekia 1,34 mlrd.

Prezidentas Hu Jintao savo pranešime valdančiosiosios komunistų partijos kongrese lapkritį atsisakė tradicinės užuominos apie mažo gimstamumo skaičiaus palaikymą – tai lūžis, kurį kai kurie ekspertai mato kaip neišvengiamo vieno vaiko politikos pakeitimo įrodymą.

Demografai įspėja, kad ši politika privedė prie greitai senstančios populiacijos, kuri gali sutrukdyti Kinijos ekonominiam konkurencingumui.

Kritikai sako, kad tai taip pat paskatino atlikti daugiau priverstinių abortų ir padidino socialinę įtampą, kylančią pusiausvyros nebuvimo tarp berniukų ir mergaičių skaičiaus.

Nors priverstiniai abortai yra neteisėti Kinijoje, seniai žinoma, kad pareigūnai verčia moteris juos darytis tam, kad būtų pasiekti gimstamumo koeficiento rodikliai.

Šiais metais, diskusija dėl griežtų šalies šeimos planavimo taisyklių kilo po to, kai Šensi provincijoje šiaurės vakaruose pareigūnai privertė moterį pasidaryti abortą po septynių nėštumo mėnesių.