„Kodėl JAV prašo Kinijos netiekti ginklų Rusijai, o pačios toliau juos parduoda Taivanui?“ – per spaudos konferenciją klausė Kinijos užsienio reikalų ministras Čin Gang.

Pasak jo, „absurdiška“, kad „aukšti JAV pareigūnai“ kišasi į Taivano klausimą, kuris, pasak jo, yra „Kinijos žmonių reikalas“. „Jokia kita šalis neturi teisės į jį kištis“, – kalbėjo jis.

Kinijos valdančioji Komunistų partija demokratinį Taivaną laiko savo teritorijos dalimi, nors niekada jo nekontroliavo, o Kinijos lyderis Si Dzinpingas ne kartą atsisakė atmesti galimybę panaudoti jėgą „vėl suvienijant“ Taivaną su žemynine Kinijos dalimi.

Antradienį Čin pakartojo šią Pekino poziciją. „Mes ir toliau nuoširdžiai ir visomis pastangomis sieksime taikaus susivienijimo, – sakė jis. – Kartu pasiliekame galimybę imtis visų būtinų priemonių.“

Kalbėdamas apie kartą tarp Rusijos ir Ukrainos, Čin sakė, kad „Kinija nesukėlė šios krizės, ji nėra krizės šalis ir nesuteikė ginklų nė vienai pusei“.

„Kinija visada priima savo sprendimą ir dėl savo pozicijos apsisprendžia savarankiškai, remdamasi klausimo esme, – sakė Čin. – Tarp karo ir taikos mes pasirinkome taiką; tarp sankcijų ir dialogo mes pasirinkome dialogą; tarp liepsnų kurstymo ir temperatūros mažinimo mes pasirinkome pastarąjį.“

CNN primena, kad Pekino pastangoms prisistatyti taikdariu Ukrainos kare smarkiai pakenkė jo atsisakymas pripažinti karo pobūdį (iki šiol jis vengia žodžio „invazija“) ir diplomatinė bei ekonominė parama Maskvai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)