Apie oro erdvės uždarymą paskelbta po to, kai praėjusią savaitę Pekinas aplink Taivaną tris dienas vykdė dideles karines pratybas, per kurias buvo imituojami tikslingi smūgiai, ir mokomasi surengti salos blokadą.

Panašu, kad neskraidymo zona nebus susijusi su pratybomis, nes Taivano transporto ministerija trečiadienį pranešė, kad Kinija įveda apribojimą „daugelio tarptautinių maršrutų susikirtimo zonose“ dėl „kosminės veiklos“.

Apribojimai bus taikomi sekmadienį nuo 9.30 iki 9.57 val. (1.30–1.57 val. Grinvičo laiku).

Transporto ministerija teigė, kad Kinija iš pradžių buvo paskelbusi trijų dienų uždarymą, bet, sulaukusi Taipėjaus prieštaravimų, jį pakeitė.

Ministerija informavo Kiniją, kad „šis nepagrįstas nurodymas sukels didžiulę ir nereikalingą skrydžių riziką regione ir pakenks tarptautinės aviacijos teisėms ir interesams“.

Taivano generolas leitenantas Yen Yu-hsien sakė, kad neskraidymo zona yra Taivano oro gynybos identifikavimo zonoje (ADIZ). „Ji yra maždaug už 85 jūrmylių nuo šiaurinės Taivano dalies, – sakė jis spaudos konferencijoje. – Šiaurėje yra daug tarptautinių skrydžių maršrutų, įskaitant skrydžius į Japoniją, Korėją ir JAV.“

Japonijos vyriausybės vyriausiasis atstovas spaudai sakė, kad Tokijui taip pat buvo pranešta apie neskraidymo zoną.

Kinijos gynybos ministerija ir civilinės aviacijos administracija iš karto neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

Pastaraisiais metais Pekino kosmoso ambicijos tapo vis drąsesnės: Marse sėkmingai nusileido marsaeigis, iš Mėnulio atgabenta grunto mėginių, taip pat kartu su Rusija planuojama statyti Mėnulio kosminę stotį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją