Kadenciją baigiantis Kinijos prezidentas Hu Jintao (Hu Dzintao) pareiškė, kad šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) per ateinantį dešimtmetį padidės dvigubai, taip pat žadėjo "ekonomikos augimo modelio transformaciją" savo pranešime per Komunistų partijos penkmečio suvažiavimą.

Kinijos vadovai privalo išlaikyti šalies ūkio augimą, kad išlaikytų savo valdžios legitimumą ir išvengtų socialinių neramumų.

Nors pigiai pagamintų prekių pardavimas Vakarų šalims ir milijardų dolerių investicijos į infrastruktūros plėtrą pastaraisiais metais sukūrė ekonomikos stebuklą, manoma, kad šis modelis nepasiteisins ilguoju laikotarpiu, o Kinijos ūkio augimas jau dabar lėtėja.

"Turime sparčiau kurti naują augimo modelį ir užtikrinti, kad plėtra būtų grindžiama geresne kokybe ir našumu", - sakė Hu Jintao, pridūręs, kad Kinija sieks tapti inovacinių technologijų milžine, pigiai gamybai keliantis kitur.

Tačiau šalis taip pat turi paversti vidaus vartojimą vienu iš savo ekonomikos stulpų, sakoma vasarį parengtoje bendroje vyriausybės ir Pasaulio banko ataskaitoje. Šį planą palaiko viceprezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), kuris šią savaitę turėtų pakeisti Hu Jintao partijos vadovo poste.

Kita vertus, tokie pokyčiai gali lemti didžiulį darbo vietų sumažėjimą, galintį išprovokuoti neramumus, kurių labai baiminasi valdančioji partija. Tuo tarpu nekvalifikuotų darbininkų mokymas, kad Kinija galėtų konkuruoti su Vakarų šalių ekonomikomis, būtų milžiniško masto uždavinys.

Tik nedaugelis Kinijos gamybos sektorių buvo pajėgūs tiesiogiai varžytis su Vakarų bendrovėmis, įskaitant ryšio sistemų ir greitųjų traukinių sritis.

Kinija taip pat nurodė kurianti savo oro lainerį, kuris galėtų konkuruoti su aviacijos milžinių "Boeing" ir "Airbus" gaminamais lėktuvais.

Tačiau kol kas ekonomikos klestėjimas lieka tvirtai priklausomas nuo pigios darbo jėgos, žemo valiutos kurso ir dirbtinai palaikomų mažų palūkanų, Pekino universiteto finansų profesorius Michaelas Pettisas sakė naujienų agentūrai AFP.

"Kad gautum pelno Kinijoje, nebūtinos technologinės inovacijos. Svarbu priėjimas prie pigių kreditų ir ryšiai su vyriausybe", - pastebėjo jis.

Daug darbo jėgos reikalaujanti pramonė, tokia kaip tekstilės ir batų gamybos, jau pradėjo keltis į mažiau išsivysčiusias pigesnes šalis, tarp jų Indoneziją ir Vietnamą.

"Kinija išliks gamybos jėgainė, tačiau didelė dalis nekvalifikuotos gamybos persikels į mažesnių atlyginimų šalis Azijoje, tačiau taip pat tikriausiai Lotynų Amerikoje ir Afrikoje", - sakė analitinio centro "Evian Group" direktorius Jeanas Pierre'as Lehmannas.

Kinijos naujieji ekonomikos tikslai gali reikšti, kad sumažės investicinių projektų, kurie buvo vyriausybės prioritetas kelerius pastaruosius metus - tokių kaip oro uostų, automagistralių ir greitųjų geležinkelių statybos.

Investicijos į fiksuotą turtą - nuo infrastruktūros ir gyvenamųjų namų statybos - pernai sudarė daugiau nei pusę BVP, nors jis augo lėčiau.

Kinijai skiriant mažiau dėmesio eksportui, ūkio augimas ateityje gali taip pat būti labiau priklausomas nuo vidaus vartojimo, kuris kelerius pastaruosiuos metus sudarė mažiau nei 40 proc. BVP.

Vyriausiasis ekonomikos planavimo pareigūnas Zhang Pingas (Džang Pingas) praeitą savaitgalį paskelbė, kad vidaus vartojimas pirmuosius devynis šių metų mėnesius sudarė didesnę BVP augimo dalį negu investicijos.

Tačiau vartojimas turės augti sparčiau, kad kompensuotų bet kokį investicinių projektų sulėtėjimą. Tuo tarpu Kinijos riboti socialinio saugumo tinklai reiškia, kad namų ūkiai apie pusę gaunamų pajamų taupo juodai dienai arba vaikų mokslui universitetuose, o tai smarkiai riboja vartojimui skiriamas išlaidas.

M.Pettisas prognozuoja: "Manau, kad turėtume tikėtis staigaus BVP augimo sulėtėjimo ateinantį dešimtmetį", Kinijai stengiantis iš naujo suderinti savo ekonomiką.

Kinija yra vienas iš pagrindinių pasaulio ekonomikos variklių, todėl šie pokyčiai gali sukelti didelių neigiamų padarinių likusiai pasaulio daliai.

"Pekinas sako: "Mes nebenorime būti kalėdinių žaisliukų pasaulio sostine - džiaugiamės, kad tos mažos kvalifikacijos, menką pridėtinę vertę kuriančios ir prastai apmokamos darbo vietos keliasi į kitas šalis", - sakę Šanchajuje įsikūrusios finansinių paslaugų teikęjos "CLSA Asia-Pacific Markets" Kinijos ekonomikos ekspertas Andy Rothmanas.

"Didžiausią poveikį pajus žmonės, kurie eksportuodavo žaliavas į Kiniją", - pridūrė jis, turėdamas omenyje Australija, Brazilija ir Indonezija.

Tačiau bus ne vien pralaiminčių, bet ir laiminčių, pastebėjo ekspertas: "Tai išties gerai labiau išsivysčiusioms ekonomikoms, tokioms kaip Vokietija ir Jungtinės Valstijos, kurios tiekia sudėtingesnes, pažangesnes mašinas Kinijos gamykloms."

Reformų pradžia gali būti "gana skausminga" ir sukelti trumpalaikį nedarbo padidėjimą, "net jeigu ilgalaikė nauda bus reikšminga", sakė Honkongo konsultacinės bendrovės "Silk Road Associates" vykdomasis direktorius Benas Simpfendorferis. Tačiau jis pridūrė, kad importas iš kitų šalių turėtų padidėti.

Jeigu Kinija sugebės įgyvendinti Hu Jintao pažadus, apie pusė gyventojų (maždaug 700 mln. žmonių) iki 2020 metų iškops į viduriniąją klasę, o jų metinės pajamos sieks 7-23 tūkst. dolerių, sakoma konsultacinio centro "Boston Consulting Group" pranešime.

Pagal perkamosios galios paritetą Kinija turėtų pralenkti JAV ir tapti didžiausia pasaulio ekonomika jau 2016 metais, praeitą penktadienį pranešė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (OECD).

Tačiau netgi tuomet vienam gyventojui tenkanti BVP dalis bus keturiskart mažesnė negu Jungtinėse Valstijose.