Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas sakė, kad visi konsulato darbuotojai ir jų šeimų nariai yra saugūs po šaudynių, už kurias atsakomybę prisiėmė viena separatistų grupuotė.

„Kinija griežtai smerkia bet kokias atakas prieš diplomatines institucijas ir prašo, kad Pakistanas imtųsi praktinių priemonių šalyje esančių Kinijos piliečių ir institucijų saugumui užtikrinti“, – sakė jis per įprastą spaudos konferenciją.

Trys ginkluoti vyrai penktadienį ryte įsiveržė į konsulatą ir susišaudė su saugumo pajėgomis. Užpuolikai buvo nušauti.

Atsakomybę už šią ataką prisiėmė separatistinė grupuotė iš pietvakarinės Pakistano Beludžistano provincijos, atsidūrusios stambaus kinų investicijų projekto centre.

Beludžistano išlaisvinimo armijos (BLA) atstovas sakė, kad Pekinas ir Pakistano pajėgos yra „engėjai, griaunantys Beludžistano ateitį“.

Pekinas, vienas iš artimiausių Islamabado sąjungininkų, pastaraisiais metais skyrė milijardus stambiam infrastruktūros projektui, kuriuo siekiama sujungti Kinijos vakarinę Sindziango provinciją su Arabijos jūros Gvadaro uostu Pakistane.

Tas projektas, Kinijos ir Pakistano ekonominis koridorius, yra viena didžiausių Pekino įgyvendinamos pasaulinės prekybos infrastruktūros programos „Viena juosta, vienas kelias“ dalių. Šia iniciatyva siekiama sujungti Afriką, Aziją ir Europą milžinišku jūrų uostų, geležinkelių, kelių ir pramoninių parkų tinklu. Projektas apima maždaug 65 šalis, kurioms tenka 60 proc. pasaulio gyventojų bei maždaug trečdalis pasaulio BVP.

Tačiau Pakistanui dalyvauti šiame projekte yra didžiulis iššūkis dėl silpnų institucijų, išsikerojusios korupcijos ir sukilėlių smurto teritorijose, kur turi būti įgyvendinama iniciatyva.

Nuo pat projekto įgyvendinimo pradžios sukilėliai nekart puldinėjo statybvietes ir kinų darbininkus.