Mirties bausmės sušaudant yra naujas Kim Jong Uno valymų etapas, kuriuo jis siekia įtvirtinti absoliutinę savo valdžią, Seule per Nacionalinės žvalgybos tarnybos posėdį sakė valdančiosios partijos „Saenuri“ parlamentaro Lee Cheol Woo sekretorius Limas Dae Sungas.

Jis nenurodė nei nuteistųjų tapatybės, nei kada mirties bausmės buvo įvykdytos. Tačiau įtariama, kad jaunasis Šiaurės Korėjos lyderis tokiomis priemonėmis mėgina sunaikinti savo dėdės Jang Song Thaeko įtakos likučius.

Pačiam Jang Song Thaekui egzekucija buvo įvykdyta praėjusių metų gruodį.

Šaltinis taip pat nurodė, kad Šiaurės Korėja praplėtė lagerių tinklą ir padidino viešų bausmių skaičių. Tai sukėlė paniką tarp aukšto rango kariškių. Neseniai Kim Jong Unas dėl nepatenkinamo kariuomenės artilerijos taiklumo sumažino karinį laipsnį vienam generolui.

Kim Jong Unas konsolidavo savo valdžią per virtinę valymų. 2012 metų liepą tokio likimo neišvengė ir buvęs kariuomenės generalinio štabo vadas Ri Yong Ho, padėjęs jam paveldėti valdžios vairą.

Šiaurės Korėjos lyderis taip pat pakeitė kariuomenės vadus. Birželio mėnesį Liaudies armijos pajėgų ministro poste Jang Jong Namą pakeitė armijos generolas Hyon Yong Cholas, skelbė naujienų agentūra „Yonhap“.

Žvalgybos tarnybos posėdyje taip pat buvo pranešta, kad Kim Jong Unas sveiksta po operacijos, kurios metu iš dešinės čiurnos jam buvo pašalinta cista. Operacija buvo atlikta laikotarpiu nuo rugsėjo iki spalio, o Kim Jong Uną operavo į Šiaurės Korėją pakviestas gydytojas iš Europos.

Spėlionės dėl Kim Jong Uno sveikatos tarptautinėje spaudoje pasigirdo po to, kai liepos mėnesį viename Šiaurės Korėjos reportaže jis pasirodė šlubuojantis. Galiausiai pasklido gandai apie sunkią Kim Jong Uno būklę, nes Šiaurės Korėjos lyderis iš viešumos dingo net šešioms savaitėms. Spauda kėlė ir kitas jo dingimo versijas, įskaitant karinio perversmo ir net jo mirties galimybę.

Galiausiai spalio viduryje 40 dienų nematytas Kim Jong Unas pasirodė viešumoje, nors ir ėjo pasiramščiuodamas lazdele.