Šis žingsnis taip pat atveria duris tyrimui dėl oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo numušimo pernai liepą ir 298 žmonių, daugiausiai olandų, žūties, pranešė pilietinės organizacijos.

„Ukraina sutiko su teismo jurisdikcija, kad būtų nustatyti, persekiojami ir teisiami Ukrainos teritorijoje nuo 2014 metų vasario 20 dienos įvykdytų veiksmų kaltininkai ir bendrininkai“, – sakoma užsienio reikalų ministro Pavlo Klimkino pasirašytame laišką, kurį gavo Hagoje įsikūręs teismas.

Ukraina nėra TBT narė, bet gali sutikti su to tribunolo jurisdikcija atskirais atvejais, tiriant nusikaltimus, įvykdytus per tam tikrą laikotarpį.

Kijevas jau anksčiau uždegė TBT žalią šviesą tirti numanomus nusikaltimus, įvykdytus nuo 2013 metų lapkričio 21 dienos, kai Kijeve prasidėjo proeuropietiškų aktyvistų demonstracijos, iki praeitų metų vasario 22 dienos, kai buvo nuverstas promaskvietiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

„Tai reiškia, kad prokurorai dabar galės tirti nusikaltimus, įvykdytus po praeitų metų vasario 22 dienos, nenustatant galutinės šio laikotarpio datos“, – TBT atstovas Fadi El Abdallah sakė naujienų agentūrai AFP.

Tokiu būdu teismas įgyja jurisdikciją tirti veiksmus per konfliktą Rytų Ukrainoje, kur nuo praeitų metų balandžio vidurio, kaip rodo naujausia Jungtinių Tautų statistika, žuvo jau beveik 8 000 žmonių – civilių, karių ir sukarintų organizacijų narių.

TBT vyriausioji prokurorė Fatou Bensouda pernai balandį pradėjo preliminarų tyrimą dėl nusikaltimų, įvykdytų iki 2014 metų vasario 22 dienos.

Vis dėlto TBT antradienį perspėjo, kad „sutikimas su teismo jurisdikcija nereiškia, kad automatiškai bus pradedas tyrimas“.

„TBT prokurorė nuspręs prašyti ar neprašyti teisėjų leidimo pradėti tyrimą“, – sakoma pranešime.