Iš 284 kandidatų į 30 laisvų vietų tik 28 yra moterys. Likusias 15 vietų paskirs emyras, o analitikai teigia, kad jis gali paskirti tam tikrą moterų skaičių, kad būtų ištaisyta pusiausvyra institucijoje, kuri rengs įstatymus ir prižiūrės ministrus.

„Tai labai teigiamas žingsnis, kad moterys įtrauktos į šį procesą, – sakė Tarptautinės krizių grupės vyresnysis analitikas Elhamas Fakhro. – Tačiau manau, kad turime apriboti savo lūkesčius (dėl jų įtakos) (...) nes į pareigas pretenduoja tik 28 moterys – tai tikrai neturėtų stebinti“.

Viena kandidatė Leena al-Dafa sakė, kad jos prioritetai, jei būtų išrinkta, būtų moterų švietimo skatinimas, mokytojų moterų rėmimas ir Kataro moterų vaikų pilietybės klausimas.

Šiuo metu vaikai gali paveldėti Kataro pilietybę tik iš savo tėvo, o tai reiškia, kad Kataro moters, ištekėjusios už kitą pilietybę turinčio vyro, vaikai nebus piliečiai. Tai atsiliepia vaikų galimybėms pasinaudoti dosniomis dotacijomis, žemės skyrimu ir kita valstybės parama dujų turtingame emyrate.

E. Fakhro mano, kad emyras gali skirti moteris „lyčių pusiausvyrai palaikyti“, jei nė viena arba labai mažai jų bus išrinkta, panašiai kaip buvo per rinkimus Bahreine.

Moterų atstovavimas Katare yra stipresnis nei kitose Persijos įlankos šalyse, Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose, kur sveikatos apsaugos ministerijai vadovauja moteris ir užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai taip pat yra moteris. Moterys taip pat atlieka svarbų vaidmenį Pasaulio futbolo čempionato organizaciniame komitete, filantropijos, meno, medicinos, teisės ir verslo srityse. Tačiau kovo mėnesį „Human Rights Watch“ (HRW) apkaltino Katarą, kad riboja moterų gyvenimą per neaiškias „globos“ taisykles, pagal kurias suaugusios moterys turi gauti vyrų pritarimą kasdienei veiklai.

Kataro, konservatyvios Persijos įlankos musulmonų valstybės, Konstitucija numato „lygias galimybes visiems piliečiams“. Nepaisant konkrečios pažangos, moterys „ir toliau patiria gilią diskriminaciją beveik visais savo gyvenimo aspektais“, – sakė HRW ir paragino imtis reformos.

Globėjai paprastai yra giminaičiai vyrai, tai gali būti tėvai, broliai, dėdės ar pusbroliai, tačiau moterys negali būti savo vaikų globėjos, net jei yra našlės.

Pernai dešimtys Kataro moterų pasitelkė socialinę žiniasklaidą, siekdamos panaikinti globos taisykles, ypač reikalavimą turėti vyro globėjo leidimą išvykti iš šalies.

Anksčiau HRW pripažino, kad Kataro moterys „pralaužė barjerus ir padarė didelę pažangą“. Organizacija nurodė, kad tarp absolvenčių moterų yra daugiau nei vyrų, taip pat vienam gyventojui tenka didelis moterų gydytojų ir teisininkių skaičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)