Pirmininkas Rogeris Torrentas sakė, kad C. Puigdemont'o kandidatūra vėl vadovauti Katalonijos regiono vyriausybei būtų „visiškai teisėta“, nors Madridas nori jam pateikti baudžiamuosius kaltinimus už vaidmenį separatistų kampanijoje.

C. Puigdemont'as šiuo metu yra pasitraukęs į Belgiją, o sugrįžęs į Ispaniją tikriausiai būtų areštuotas ir turėtų stoti prieš teismą dėl maišto kurstymo, antivyriausybinės veiklos bei valstybės lėšų švaistymo.

Katalonų pasiryžimas atsiskirti nuo Ispanijos išprovokavo didžiausią per kelis dešimtmečius regiono priešpriešą su Madridu ir supurtė Europos Sąjungą, dar neatsigavusią po britų sprendimo trauktis iš Bendrijos.

Katalonijos vyriausybę atleidęs ir parlamentą paleidęs Madridas sušaukė regione pirmalaikius rinkimus, tačiau šis sprendimas nepasiteisino, separatistams užsitikrinus absoliučią daugumą.

C. Puigdemont'as yra vienintelis Katalonijos separatistų bloko kandidatas į regiono vadovus.

Nors reiškiama įvairių nuomonių, dauguma Ispanijos konstitucijos ekspertų sutinka su premjero Mariano Rajoy pozicija, jog C. Puigdemont'as privalo „fiziškai būti“ Katalonijoje, kad galėtų vadovauti regionui.