Ukrainos pajėgos veržiasi į priekį Bachmuto sektoriuje“, – šis lakoniškas Ukrainos ginkluotųjų sausumos pajėgų vado generolo Oleksandro Syrskio pranešimas pagaliau suteikė vilties, kad prasidėjo ilgai lauktas kontrpuolimas.

Tikslios informacijos apie tai, kas iš tiesų vyksta fronte, dėl savaime suprantamų priežasčių nėra. Informaciją Ukrainos kariuomenės vadovybė pateikia itin glaustai, nenurodant tikslesnių duomenų, arba iš viso tyli. Vienas tokių lakoniškų pranešimų skelbė apie pokyčius Svatovo sektoriuje, kur ukrainiečiams pavyko apie 400 metrų pasistūmėti į priekį.

„Toks pranešimas – labai abstraktus, nes Svatovo sektorius labai platus. Neabejoju, kad mūsiškiai pasistūmėjo į priekį, tai vertinu kaip klasikinę operaciją, kuomet priešininkas traukiasi, negali sustoti ir užimti gynybinių pozicijų. Tokiais atvejais priešas stumias tol, kol esama jėgų ir galimybių, panašu, kad tai ir įvyko“, – Ukrainos naujienų kanalui „Politeka“ kalbėjo atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Nepaisant optimistiškai nuteikiančių pranešimų, karybos ekspertas pastebėjo jog šioje fronto vietoje padėtis išlieka labai sunki, čia gali būti sukoncentruota iki 50 tūkst. Rusijos karių, apie 400 tankų ir tiek pat artilerijos sistemų, pasitelkiant aviaciją nuolatos apšaudomos ukrainiečių pozicijos.

Karas Ukrainoje

Kalbėdamas apie pranešimus, jog Ukrainos kariuomenei Zaporižės sektoriuje pavyko pralaužti gynybos liniją ir apie 3 kilometrus žengti į priekį, karybos ekspertas minėjo, kad čia jau esama labai rimtų požymių, kad prasidėjo aktyvus pasirengimas būsimam kontrpuolimui.

„Tai man primena žvalgybą mūšiu. Labai tikėtina, kad naujomis pajėgomis skirtinguose ruožuose mes pabandėme tikrais koviniais veiksmais patikrinti priešo gynybą.

Jeigu kur nors pavyks rasti silpnesnę vietą, čia į mūšį gali stoti pagrindinės pajėgos, kad galiausiai būtų pralaužta Rusijos kariuomenės gynyba“, – kalbėjo O. Ždanovas.

Karybos ekspertas taip pat minėjo, kad jam visiškai suprantama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų taktika kol kas viešai nekomentuoti pirmųjų ženklesnių laimėjimų.

„Tai labai panašu į mūsų generalinio štabo elgesio logiką, kai neskubama paskelbti rezultatų. O taip yra todėl, nes greičiausiai tai yra tik pasirengimas kokiam nors dideliam proveržiui“, – reziumavo atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)