„Ten buvo ne mūsų bepiločiai, ir nieko neketiname kartoti. Gegužės 9 dieną planuojama daug visuomeninių renginių, o mes su civiliais nekariaujame – mes kariaujame su Rusijos Federacijos ginkluotosiomis pajėgomis“, – kalbėjo O. Ždanovas po to, kai Rusija šią savaitę apkaltino Ukrainą, esą ši dronais atakavo Kremlių.

„Jeigu ir atakuosime, tai tik karinius objektus, į taikių žmonių susibūrimus nesitaikome, mes ne kokie fašistai. Skirtingai nei rusai... Todėl, kad mes rusų ideologiją prilyginame fašizmui, rašizmui. Ir juos vadiname būtent taip“, – sakė ekspertas.

Karinio eksperto teigimu, po visą Maskvą išdėstytas pats moderniausias rusų turimas kompleksas S-400.

„Visos anksčiau įvardytos oro gynybos priemonės (S-400, S-300, „Buk-M1“, „Pancyr-S1“) gali pamatyti tuos bepiločius, o vidutinio ir trumpo nuotolio oro gynyba (tai „Buk-M1“, „Pancyr-S1“) puikiai su jais susidorotų. Ypač „Pancyr-S1“ – tai taktinis ginklas, jis pasiekia taikinį, esantį ir už penkių kilometrų, puikiai tinka neutralizuoti bepiločius. O jeigu jie sau ramiausiai pro juos praskrido, tai... Priminsiu: visoje Maskvoje „Buk“, „Tor“ – Maskva apsupta apsaugos žiedu. Pačioje Maskvoje – S-400: tai pats moderniausias rusų turimas kompleksas, išbarstytas po visą Maskvą. Visose parkų zonose stovi radarų sistemos ir paleidimo valdymo punktai, S-400 paleidimo įrenginiai. O ant administracinių pastatų stogų – „Pancyr-S1“, – teigia O. Ždanovas.

Dėl šios priežasties ekspertas nesąmone vadina Kremliaus paskelbtą istoriją, neva Ukrainos bepiločiai galėjo atskristi iki Kremliaus. O. Ždanovas įsitikinęs, kad tai tebuvo sėkminga Rusijos Federacijos Federalinės saugumo tarnybos operacija.

„Du bepiločiai, esą, iš Ukrainos, atskrido iki Kremliaus... Vaikų pasakos. Žinoma, kad nerado tų bepiločių... Greičiausiai tai Federalinės saugumo tarnybos operacija, informacinė-psichologinė, be aukų, be nuostolių. Tiesa, manau, kad jeigu kas nors dabar galėtų nufilmuoti tą stogą, manau, pamatytumėme, kad tos vietos, kur buvo kažkokių nudegimų, jau uždažė“, – kalbėjo O. Ždanovas.

Eksperto teigimu, patys rusai jau juokauja ta tema. „Ir tie du vyrukai, sėdėję ant to pastato stogo, virš kurio sprogo bepilotis, kaip juokauja jau patys rusai, jau sėdėjo su gesintuvais rankose, kad greitai greitai užgesintų stogą. Taigi, ten ne mūsų bepiločiai“, – konstatavo ekspertas.

Kad Rusija, tikėtina, inscenizavo ataką, mano ir Vašingtone įsikūręs Karo studijų institutas (ISW).

Analitikai pažymi, kad Rusijos valdžia jau atšaukė gegužės 9-osios paradus 21-ame Rusijos mieste ir aneksuotame Kryme – arba be jokio paaiškinimo, arba dėl tam tikrų „saugumo priežasčių“.

„Gegužės 3 dieną įvykusi „bepiločių orlaivių ataka prieš Kremlių“ gali būti priežastis atšaukti jas ir kituose miestuose“, – teigia analitikai.

ISW mano, kad nauda Kremliui gali būti dvejopa: ne tik parodyti, kad įprastas gyvenimas karo sąlygomis negali tęstis, bet ir „paslėpti Rusijos armijos degradaciją“. Paprastai paraduose demonstruojama nauja karinė technika, tačiau ši technika arba reikalinga fronte, arba sunaikinta per 14 mėnesių kovos.

Kremlius gali turėti ir dar vieną rūpestį: žuvusių karių atminimo ceremonijos gali atkreipti dėmesį į didžiulius nuostolius. Dėl šios priežasties „Nemirtingojo pulko“ eisenos jau atšauktos.

Kremlius

Gegužės 9-osios paradai jau atšaukti mažiausiai 21-ame Rusijos mieste. Pirmiausia paradų buvo atsisakyta su Ukraina besiribojančių regionų sostinėse – Kurske, Belgorode ir Brianske. Tarp valdžios minimų šio sprendimo priežasčių – „dabartinė padėtis“, nenoras „provokuoti priešą“. Brianske pareigūnai pareiškė „negalį“ surengti parado.

Krasnodaro krašto valdžia oficialiai nepranešė apie paradų atšaukimą, tačiau teigė, kad karinę techniką šiemet bus galima pamatyti tik Novorosijske (anksčiau paradai vykdavo Krasnodare ir Sočyje).

„Saugumo sumetimais“ paradų atsisakyta Kryme, taip pat Kalugoje, Riazanėje, Oriole, Saratove, Kaliningrado srityje, Lipecke ir Jelece. Dėl „moralinių ir etinių aspektų“ paradai atšaukti Pskove ir Velikije Lukuose.

Be to, nebus paradų toli nuo fronto esančiuose Rusijos miestuose – Tiumenėje (apie 2000 km nuo Ukrainos sienos), Nižnevartovske (2600 km), Surgute (2500 km) ir Chanty Mansijske (2300 km). Čia paradų atšaukimas aiškinamas noru „solidarizuotis su kitais šalies regionais, kuriuose dėl saugumo šventiniai renginiai jau buvo atšaukti“.

Maskva

Dėl Rusijos sukelto plataus masto karo prieš Ukrainą ir didžiulių nuostolių, privertusių rusus vėl naudoti senų modelių tankus ir šarvuočius, Kremlius atšaukia arba koreguoja tradicinių gegužės 9-osios karinių paradų programą antrus metus iš eilės.

Pavyzdžiui, pernai buvo masiškai atšaukti aviacijos paradai. Jie neįvyko Maskvoje, Sankt Peterburge, Jekaterinburge, Novosibirske, Samaroje ir Murmanske.

Kaip teigia Kremliaus atstovai, gegužės 9-osios paradas Maskvoje nebus atšauktas.

Kai kuriuose Rusijos regionuose paradams jau rastas pakaitalas – pavyzdžiui, Saratove vietoj parado bus rengiami koncertai po veteranų langais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)