Tai savo naujausioje ataskaitoje teigia JAV įsikūręs Karo tyrimų institutas (ISW), praneša „Ukrinform“.

„Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimas, kad Rusijos pajėgos sausio 6-7 dienomis, minint Rusijos stačiatikių Kalėdas, laikysis 36 valandų paliaubų, greičiausiai yra informacinė operacija, kuria siekiama pakenkti Ukrainos reputacijai“, – rašoma ataskaitoje.

JAV analitikai pažymi, kad Ukrainos ir Vakarų pareigūnai, įskaitant JAV prezidentą Joe Bideną, nedelsdami atkreipė dėmesį į paliaubų veidmainiškumą ir pabrėžė, kad Rusijos pajėgos tęsė Ukrainos karinės ir civilinės infrastruktūros apšaudymą gruodžio 25 dieną, kai daugelis stačiatikių ukrainiečių švenčia Kalėdas, ir Naujuosius metus.

„Putinas tikriausiai siekė užtikrinti 36 valandų pertrauką Rusijos kariams, kad jie galėtų pailsėti, susitvarkyti, pakeisti pozicijas ir atnaujinti puolamąsias operacijas svarbiausiuose fronto sektoriuose. Tokia pertrauka būtų neproporcingai naudinga Rusijos kariams ir pradėtų atimti iniciatyvą iš Ukrainos“, – sakė ISW analitikai.

Be to, jie mano, kad V. Putinas negali pagrįstai tikėtis, kad Ukraina laikysis šių staiga paskelbtų paliaubų sąlygų, ir gali būti, kad paliaubas paskelbė norėdamas parodyti Ukrainą kaip nesitaikstančią ir nenorinčią žengti būtinų žingsnių derybų link“. „Tai yra sąmoninga informacinė taktika, kurią Rusija taikė ir anksčiau“, – teigė ISW.

Analitikai taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas gruodžio 14 dieną ypač pabrėžė, jog Rusija neplanuoja paliaubų per rusų stačiatikių Kalėdas, todėl V. Putino pranešimas sausio 5 dieną buvo netikėtas.

„Jei Putinas būtų rimtai ketinęs skelbti religinio pobūdžio paliaubas, jis turėjo pakankamai laiko joms pasirengti. Paliaubų paskelbimas per 24 valandas iki jų įsigaliojimo rodo, kad tai buvo padaryta siekiant apjuodinti Ukrainos pajėgas, kurios kovoja toliau“, – sakoma ataskaitoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją