Aktyvistai, bandantys spręsti šią opią problemą, sako, jog Pentagono paviešinti duomenys pagaliau atskleidė tikrąjį problemos mastą ir paragino atkreipti dėmesį į faktą, jog neretai seksualinės prievartos aukomis tapę kariai ar karės nedrįsta kreiptis į vadovybę ir inicijuoti tyrimo.

Oficiali statistika atskleidė, jog 2012 metais oficialiai pranešta tik apie 3 tūkst. 374 seksualinės prievartos JAV kariuomenėje atvejus. Realios bausmės skriaudėjai sulaukė tik 302 bylose.

Nors tyrime iki šios didžiausias dėmesys buvo skiriamas būtent moterų padėčiai kariuomenėje, kurios sudaro net 15 proc. karinio personalo ir dažniau tampa aukomis, Pentagono duomenys atskleidė, jog nuo seksualinės prievartos nukenčia ir tūkstančiai vyrų.

Buvusį JAV jūrų pėstininką Jeremiah Arbogą seksualiai išnaudojo ir išprievartavo bazės štabo seržantas. BBC vyras papasakojo apie patirtą traumą ir kaip ji pakeitė jo gyvenimą.

Vyras teigia visada norėjęs būti jūrų pėstininku, nuo mažų dienų jautęs, jog toks jo pašaukimas – svajonė lydėjusi visą gyvenimą. Tarnyboje patirta seksualinė prievarta J. Arbotą palaužusi – jį pradėję kankinti seksualinės tapatybės klausimai, buvo suduotas stiprus smūgis jo vyriškumui. Buvęs jūrų pėstininkas kurį laikė netgi manė, jog galbūt tai buvusi jo kaltė.

2006 metais vyras iš tarnybos jūrų pėstininkų pajėgose dėl seksualinės prievartos padarytos traumos turėjo pasitraukti. 2009 metų spalis – pats juodžiausias laikotarpis amerikiečio gyvenime, jam pradėjo atrodyti, jog visiems yra našta: net savo sutuoktinei ir dešimties metukų dukrelei.

„Juk jos taip tapo pažymėtos seksualinės prievartos stigma, turėjo kentėti kartu su manimi – aš užnuodijau joms gyvenimą“, - sakė buvęs jūrų pėstininkas.

Vyras netgi bandė nusižudyti – šovė sau tiesiai į krūtinę. Tačiau savižudybei ryžosi būdamas neblaivus, tad kulka į tikslą nepataikė, pažeidė stuburą: vyras buvo nuo juosmens suparalyžiuotas, vos mirtinai nenukraujavo. Negalia vyro nepalaužė – kaip tik priešingai. Jis atrado jėgų kovoti, pradėjo domėtis sportu, dalyvauti žmonių su negalia sporto varžybose, iškovojo ne vieną medalį.

Anot vyro, seksualinė prievarta kariuomenėje neturi nieko bendro su lytimi, tai galios, kurią per tokius veiksmus bando demonstruoti, kaip pats buvęs karys juos vadina, ligoniai, klausimas.