Pažymima, kad šį savaitgalį Kongreso Atstovų rūmai turi svarstyti Parlamento pirmininko Mike’o Johnsono pasiūlytą pagalbos Ukrainai įstatymo projektą. Jeigu jis bus priimtas, kitą savaitę šį dokumentą svarstys Kongreso Senatas, kur žadama nevilkinti priėmimo. Jeigu ir Senatas pasakys „Taip“, belieka gauti J. Bideno parašą, kuris taip pat pritarė šiam dokumentui.


Anksčiau Pentagono šaltiniai žiniasklaidai jau sakė, kad JAV kariuomenė iš anksto pradėjo pakuoti naują ginklų partiją Ukrainai, kad ją perduotų, kai tik gautas Kongreso sutikimas.

Priėmus pagalbos Ukrainai įstatymą, „prireiks mažiau nei savaitės, kol dalis ginklų pasieks mūšio lauką“, – patikino vienas iš leidinio pašnekovų.

Kas tiksliai bus įtraukta į pirmąją ginklų partiją ir kokiu kiekiu, kol kas nežinoma. „The Washington Post“ teigia, kad tikrai bus 155 mm artilerijos šoviniai ir „vidutinio nuotolio“ raketos. Taip pat tikėtina, kad Ukraina gaus papildomų oro gynybos sistemų, ypač priešlėktuvinių raketų.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dėkoja NATO už sprendimą toliau stiprinti Ukrainos oro gynybą, praneša dpa. „Mes Ukrainoje vertiname kiekvieno lyderio pastangas, kiekvieną valstybę, kuri tikrai aktyvi, kuri įgyvendina pažadus ir stengiasi pagerinti mūsų oro gynybos pajėgumus“, – V. Zelenskis sakė penktadienio vakarą kasdienio vaizdo kreipimosi metu.

Andrijus Jermakas, Volodymyras Zelenskis

Apie tai, kad sąjungininkai perduos Ukrainai daugiau oro gynybos sistemų, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pranešė penktadienį po skubaus nuotolinio susitikimo su Aljanso gynybos ministrais ir V. Zelenskiu.

Pastarąją parą Ukrainoje žuvo ir buvo sužalota 750 Rusijos kareivių, fronte įvyko 105 koviniai susirėmimai, praneša naujienų agentūra „Ukrinform“. Zaporižios karinė administracija praneša apie sprogimą šiame mieste. Ankstų šeštadienio rytą dalyje Ukrainos paskelbtas raketų oro pavojus. Ukrainiečių žiniasklaida praneša, kad buvo užfiksuotas ir antras sprogimas. Rusijos taikiniu tapo pramoniniai objektai. Tą pačią naktį Rusija atakavo ir kitas Zaporižios srities gyvenvietes. 32 įvairių modifikacijų bepiločiai orlaiviai atakavo Huliaipolės, Levadnojės, Rabotino, Mažosios Tokmačkos, Malinivkos ir Novoandrijivkos miestus. Raketoms apšaudyti Levadnoje ir Rabotino miestai. Į srities gyvenvietes pataikė 252 artilerijos sviediniai.

Buvo gauti 22 pranešimai apie gyvenamųjų namų sunaikinimą. Kaip pranešama, nė vienas civilis gyventojas nebuvo sužeistas.

Maskvos okupuotoje Ukrainos Donecko srities dalyje žuvo JAV pilietis, 2014–2017 metais kovojęs Ukrainos prorusiškų separatistų gretose, penktadienį pranešė Rusijos žiniasklaida.

Sergejus Lavrovas

Rusijos primesta valdžia Rytų Ukrainoje anksčiau balandžio mėnesį paskelbė, kad šis amerikietis – 64-erių Russellas Bentley (Raselas Bentlis) – dingo.

Rusija teigia penktadienio naktį patyrusi kelias ukrainiečių dronų atakas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją