Apklausų painiava

Pamenate 2015-ųjų Jungtinės Karalystės rinkimų šoką? O 2016-ųjų „Brexit“ referendumo šoką? O 2017-ųjų Jungtinės Karalystės rinkimų šoką? Visus juos vienijo tai, kad apklausas rengiančios kompanijos nesugebėjo tinkamai įvertinti viešosios nuomonės pokyčių.

Kaip tik tada, kai mums reikia greitesnių ir tikslesnių duomenų, apklausų vykdytojai susiduria su precedento neturinčiais iššūkiais. Visų pirma, jiems sunkiai pavyksta pasiekti jaunesnius, mobilesnius rinkėjus – tuos, kurie, tikėtina, priešinsis B. Johnsono konservatoriams ir „Brexit“.

Balsai ar vietos?

Net jei apklausų rengėjams pavyktų nustatyti bendrą balsų proporciją, išversti ją į tai, kas iš tiesų svarbu – parlamento vietų skaičių – yra nepaprastai sunku. Balsai gali pasiskirstyti nevienodai. 2017 metais toriai laimėjo 42 proc. balsų, bet 49 proc. vietų. Leiboristai ir vienų, ir kitų laimėjo po 40 proc.

Toriai nusibodo

Konservatoriai valdo jau devynerius metus, ir net ministrų kabineto ministrai privačiai pripažįsta, kad paskutiniai treji iš tų metų nebuvo vykusi reklama torių vyriausybei. Valdant B. Johnsonui atgaivinta partijos vienybė gali pasirodyti silpnesnė už ištisus metus trukusias tarpusavio peštynes ir neryžtingumą.

Sunkūs laikai

Toriai ne šiaip užsisėdėjo valdžioje: jie užsisėdėjo valdžioje tuo metu, kai šalies žmonės skurdo. Nacionalinės statistikos tarnybos duomenimis, vidutinis savaitinis uždarbis vis dar yra 2,9 proc. mažesnis nei 2008-aisiais. Rinkimams tai nepasitarnaus.

„Brexit“ veiksnys

B. Johnsono šūkis „Užbaikim Brexit“ (angl. Get Brexit Done) skamba įkvepiančiai žmonėms, pavargusiems nuo ištisų mėnesių nežinomybės ir nuomonės kaitaliojimo. Tačiau tai taip pat yra pripažinimas, kad ši vyriausybė nuo 2016 m. tęsė vieną ir tą patį projektą, nesugebėjo jo įgyvendinti, ir visiems jau bloga nuo laukimo.

B. Johnsonas tikisi paversti žmonių frustraciją balsais už konservatorius. Tačiau rinkėjai gali padaryti išvadą, kad „Brexit“ buvo konservatorių projektas – apskritai, B. Johnsono projektas, – ir kad jiems jis taip įgriso, jog paįvairinimui jau norisi ko nors kito.

Nepavykus užbaigti Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos, atsiveria durys Nigelo Farage'o „Brexit“ partijai, kuri taip pat gali paveržti balsus iš torių. Jei N. Farage'ui pavyks užtikrinti, kad toriai nelaimėtų pagrindinių vietų, galiausiai tai gali išeiti į naudą Jeremy Corbynui.

Pinigų stygius

Kita B. Johnsono žinutė – esą, susitvarkęs su „Brexit“, jis galės skirti daugiau dėmesio ir pinigų tam, kas iš tiesų rūpi žmonėms: pavyzdžiui, mokykloms ir ligoninėms. Tai taip pat yra nesėkmės pripažinimas.

Po devynerių metų taupymo Didžiosios Britanijos viešosios paslaugos yra smarkiai sumenkusios: uždaromos bibliotekos, auga nusikalstamumas, daugėja benamių. Leiboristai per rinkimus mielai primins, kas iš tikrųjų sugeba leisti pinigus reikalingiems dalykams.

Charakterio trūkumai

Konservatoriai deda daug vilčių į neginčijamą B. Johnsono šlovę. Skirtingai nei jo pirmtakė Theresa May, jis reklamuotis mėgsta. Tačiau toji šlovė kelia vieną problemą. Dauguma žmonių jau susidarė nuomonę apie B. Johnsoną, ir ta nuomonė greičiausiai neigiama.

„YouGov“ duomenimis, 47 proc. žmonių jį vertina neigiamai, o 33 proc. – teigiamai. Leiboristai stengiasi atkreipti visuomenės dėmesį į B. Johnsono polinkį išsisukinėti nuo pažadų.

Konservatoriai taip pat planuoja išnaudoti oponento charakterį: leiboristų lyderio J. Corbyno balai dar blogesni nei B. Johnsono: 58 proc. jį vertina neigiamai ir tik 23 proc. – teigiamai. Kita vertus, per paskutiniuosius rinkimus J. Corbynas sugebėjo nusipurtyti kritiką dėl savo praeities pareiškimų.

Prieštaringos žinutės

B. Johnsonas rizikuoja prarasti visą krūvą konservatorių vietų ten, kur žmonės nemėgsta ir „Brexit“: pietų Anglijoje ir Škotijoje. Anot Joe Twymano iš „Deltapoll“, ministrui pirmininkui teks imtis sudėtingo triuko.

„Jam reikės įtikinti proeuropietiškus konservatorių rinkėjus pamiršti „Brexit“ ir balsuoti už konservatorius, – pažymi J. Twymanas. – Ir tuo pat metu įtikinti antieuropietiškus leiboristų rinkėjus atsigręžti į jį ir balsuoti už „Brexitą“.“

Tinkami balsai netinkamoje vietoje

Kita tos pačios problemos versija yra ta, kad konservatorių griežtai antieuropietiška žinutė jiems labai padeda būtent tuose regionuose, kurie juos ir taip palaiko. Pasak J. Twymano, iš 50 prieš ES nusiteikusių regionų 24 jau ir taip remia konservatorius. Papildomi balsai ten niekuo nepagelbės.

Visko būna

Konservatorių politikai dažnai kartoja, kad niekada nesiims tokios netikusios rinkimų kampanijos, kokią 2017 m. surengė Th. May. Labiausiai jie mėgsta prisiminti, kaip ji planavo finansuoti senyvų žmonių priežiūrą iš jų pačių namų vertės.

Bet visiems pasitaiko suklysti. 2017-ųjų kampaniją nutraukė teroristiniai išpuoliai. B. Johnsonas taip pat gali susidurti su netikėtais išbandymais. Galbūt jis yra vienintelis politikas, visų vadinamas vardu, tačiau jis taip pat yra vienintelis, kuriam 2004 m. teko atsiprašyti viso miesto – Liverpulio.
Jo komanda stengiasi laikyti jį atokiau nuo sunkių klausimų. Intensyvios rinkimų kampanijos metu tai bus dar sunkesnė užduotis.