Grupinę kalmarų savižudybę pamatė praėjusį sekmadienį. 19 kilometrų kranto linijos buvo nuklota jau pradedančiais dvokti kalmarais. Per pastarąjį pusantro mėnesio tai jau trečias atvejis.

„Jie tiesiog išplaukia į krentą. Keistas reginys“, – televizijai CBS pasakojo Harvardo universiteto studentė Hanna Rouzen. Anot jos, žmonės bandė įmesti dar gyvus kalmarus atgal į jūrą, bet jie vis tiek iššokdavo į krantą. Savižudžiai kalmarai – tik jauni, kelių dešimčių centimetrų ilgio jūros gyvūnai. Na o suaugę Humbolto kalmarai gali būti net 2 metrų ilgio.

Vienas iš mačiusiųjų įvykį pasakojo: „Man matant apie 20 kalmarų iššoko į krantą. Kaip savižudžiai.“

„Kartais jie tiesiog nemato kranto“, – pasakojo H. Rouzen. Ji mano, kad kalmarams orientacija galėjo sutrikti dėl į organizmą su maistu patekusių toksinų. Panaši ir JAV Nacionalinės okeano ir atmosferos tyrinėjimų valdybos darbuotojo Johno Fieldo nuomonė: „Gal jie nesupranta, kur baigiasi vanduo. Tai gali būti susiję su pasauliniu atšilimu ir tuo, kad pakrantės vandens sluoksniai prisotinti deguonies.“

Kita versija – kalmarai įsitraukė į medžioklę ir užsimiršo. „Kartais jie netenka nuovokos. Vejasi auką iki pat kranto“, – pridūrė J. Fieldas. Na o Monterėjaus įlankoje gausu žuvies.