Visą pirmą spalio savaitę dešimtys Rusijos valdininkų ir deputatų dalyvavo specialiuose mokymuose, vykusiuose Sočio pensionate „Sirius“. Organizuojant mokymus dalyvavo šalies prezidento administracija. Kursų pagrindą sudarė Rusijos liaudies ūkio ir valstybės tarnybos akademijos parengta programa. Prie jos prisidėjo Maskvos mokymo įstaiga „Skolkovo“, „Sberbank“ korporacinis universitetas ir aukštoji ekonomikos mokykla.

Mokymų tikslas – parengti į regionų vadovų postus tinkamus specialistus, taip pat galimus kandidatus į sričių gubernatorius. Tarp kursų klausytojų buvo keletas asmenų, visiškai neseniai, Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu, pradėjusių laikinai eiti regionų vadovų pareigas.

Į mokymų programą buvo įtraukta ir viena iš pažiūros keistoka užduotis – šuoliai į upę nuo septynių metrų aukščio skardžio. Kaip tik tokie yra netoli Sočio esantys Agūros kriokliai.

Šokti į vandenį nepabūgę kursų klausytojai buvo aprūpinti specialiomis apsaugos priemonėmis – apranga ir šalmais. Su šitokia ekipuote jie prisiartindavo prie uolos krašto, o tada atsispirdavo ir šokdavo. Tai liudijantys kadrai visiškai neseniai buvo paviešinti agentūros RBC ir pademonstruoti Rusijos televizijos Pirmuoju kanalu.

Šuoliai nuo skardžio, pasak Rusijos liaudies ūkio ir valstybės tarnybos akademijos prorektoriaus Aleksejaus Komisarovo, – tai susitelkti į komandinį darbą padedanti užduotis. Akademikas pridūrė, kad ji, žinoma, tik papildo ypač rimtą lavinamąją programą.

Atlikdami komandinio darbo užduotį valdininkai turėjo leistis kalnų upės šlaitu. Numatytas ekstremalaus sporto trasą primenantis maršrutas vedė prie skardžio. Jį priėję, kursų dalyviai galėjo rinktis – šokti arba kiek paėjėti ir nusileisti ne tokiu stačiu šlaitu.

„Dalyviams buvo pasiūlyta galimybė išmėginti save gana sudėtingoje situacijoje. Tai labai naudinga siekiant išsiugdyti sėkmingo komandos kūrimo įgūdžius“, – sakė A. Komisarovas. Remiantis jo žodžiais, daugelis kursų dalyvių ryžosi nušokti, tačiau buvo ir susilaikiusiųjų.

„Dėl saugumo negalėjo kilti nė menkiausios abejonės. Pasirinkta vieta buvo visiškai nepavojinga. Mokymų dalyvius lydėjo instruktoriai profesionalai, be to, budėjo ir greitosios pagalbos bei nelaimingų atsitikimų pasekmių likvidavimo komandos“, – aiškino A. Komisarovas.

Šis komandos kūrimo įgūdžių formavimui skirtas žygis buvo viena iš konkrečiame modulyje numatytų užduočių. Tą pačią dieną dalyviai išklausė ir keleto gerai žinomų įmonių direktorių, tarp kurių – Rusijos Centrinio banko vadovė Elvyra Nabiulina, skaitomų paskaitų.

Apskritai valdininkų rezervui priskiriamų specialistų mokymus sudaro aštuoni moduliai. Kiekvienas iš jų skirtas kokioms nors šiuolaikinėms pasaulinėms tendencijoms, valdymo modeliams, įvairių vadovavimo metodikų ypatumams ir kitiems aspektams analizuoti.

Pavyzdžiui, modulio „Nauji vadovavimo metodai skaitmeniniame pasaulyje“ užsiėmimai vyko Sočyje veikiančiame mokymo centre „Sirius“. Anksčiau kursų klausytojai buvo dalyvavę ir regatoje, ir valčių lenktynėse.

Vis dėlto svarbiausia mokymų dalis – be abejo, paskaitos, projektų gynimas ir asmeninių savybių bei profesinių įgūdžių diagnostika.

Dalyviai mokėsi grupėmis. Užsiėmimai vyko nuo 9.00 iki 21.00 valandos. Tarp jų buvo daromos trumpos kavos pertraukėlės, taip pat pietaujama ir vakarieniaujama.

Dviejų iš suplanuotų modulių užsiėmimai vyks ne Rusijoje. Gruodžio 4–7 d. numatyta stažuotė Malaizijoje, o sausio 21–27 d. – Singapūre.

Mokymų dalyvių sąraše – 67 žmonės. 31 iš jų – Valstybės Dūmos, Federacijos tarybos ir vyriausybės atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)