Savaitgalį per muziejaus atidarymą jis pametė savo telefoną – ieškant aparato, buvo sukviesta daugiau nei tūkstantis žmonių, apklausos vyko iki pat aušros. Galiausiai telefonas surastas, skelbia žmogaus teisių organizacija „Memorial“, informuoja rferl.org.

„Vietos žmonės praneša, kad šeštadienio naktį (rugpjūčio 16 dieną) buvo sukviesti ir apklausti policijos pareigūnai ir regiono administracijos darbuotojai. Iš viso buvo apklausta daugiau nei tūkstantis žmonių, tarp kurių – nemažai vaikų. Dauguma jų namo sugrįžti galėjo tik ryte“, – teigiama „Memorial“ pareiškime.

R. Kadyrovo atstovai neigia, kad Čečėnijos lyderis buvo pametęs telefoną. Neigia ir masinio žmonių sulaikymo faktą.

RFE/RL žurnalistai pakalbino kelis vietos valdžios pareigūnus, kurie dalyvavo muziejaus atidarymo ceremonijoje ir patvirtino „Memorial“ informaciją.

Jie sakė ir patys pabuvoję R. Kadyrovo apsaugos rankose. Pareigūnai nepanoro nei prisistatyti, nei suteikti daugiau informacijos.

Skelbiama, kad Čečėnijos vadovo telefonas dingo naujo muziejaus – „Shira-Yurt“ – atidarymo ceremonijos metu Germenčiuko kaime, esančiame apie 30 kilometrų nuo Grozno.

Atidaryme dalyvavo tūkstančiai žmonių. Buvo sugriežtintas saugumas. Automobilius statyti leista ne arčiau kilometro nuo muziejaus, policijos pareigūnai mašinas nuodugniai apieškojo. R. Kadyrovas atrodė labai patenkintas.

„Tai didelė šventė visai Čečėnijai“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“ parašė Čečėnijos vadovas.

„Tūkstančiai respublikos gyventojų susirinko į „Shira-Yurt“ muziejų, kuris atidarytas Germenčiuko pakraštyje. Tai senovinės čečėnų gyvenvietės kopija. Kiekvieną dieną jį lankyti galės turistai iš Rusijos ir kitų šalių“, – teigia R. Kadyrovas.

Šventės akcentas – tradicinės čečėnų vestuvės, kurių metų R. Kadyrovas jaunavedžiams padovanojo milijoną rublių, skelbia „Memorial“.

Šventiška nuotaika išgaravo, kai per garsiakalbius pranešta, kad R. Kadyrovas pametė telefoną. Policijos pareigūnai apklausė šventės dalyvius, tačiau telefonas neatsirado.

Šventės dalyviams pradėjus skirstytis, regiono pareigūnai paskambino organizatoriams, norėdami sužinoti visų dalyvių ir svečių pavardes.

Iš karto prasidėjo apklausos. „Žmonių buvo klausiama, ar jie dalyvavo šventėje, kur stovėjo, ar rado telefoną ar bent jau jį matė“, – rašo „Memorial“.

„Memorial“ – viena iš kelių organizacijų, suteikiančių informacijos apie bėdų išvargintus ir pavojingus Šiaurės Kaukazo regionus.

Organizacijos santykiai su R. Kadyrovu itin įtempti. 2008 metų liepą „Memorial“ vadovas Olegas Orlovas apkaltino R. Kadyrovą prisidėjus prie žmogaus teisių aktyvistės Natalijos Estemirovos nužudymo.

R. Kadyrovas aktyvistą dėl šmeižto padavė į teismą, tačiau 2011 metais jam pateikti kaltinimai panaikinti, Maskvos teismui pripažinus, kad jis tik išsakė savo nuomonę.