Avialinijų „Belavia“ lėktuvas, sausio 24-ąją vykdęs įprastą skrydį iš Minsko į Miuncheną, išskrido vėluodamas beveik tris valandas, tačiau maždaug ties Vroclavu Lenkijoje lėktuvas apsisuko ir buvo nutupdytas prie sienos esančiame Baltarusijos mieste Gardine.

Keleivių teigimu, tada į lėktuvą įlipo uniformas ir civilių drabužius vilkintys žmonės, perskaitė pavardžių sąrašą ir iš lėktuvo salono išsivedė šešis ar aštuonis žmones, tarp kurių buvo dvi paauglės.

Likę keleiviai atskrido į Miuncheną beveik aštuoniomis valandomis vėliau, nei buvo numatyta. Aiškindamas įvykį lėktuve, orlaivio vadas teigė, kad tai buvo „gedimas“.

Prezidentas A. Lukašenka vasario 4 dieną pareiškė, kad tai jis nurodė apsukti lėktuvą, kuriuo į Europą galėjo bėgti korumpuoti pareigūnai. „Aš pasakiau: visus sumesti į kamerą. Visus. Bet net ir lėktuve vieno iš veikėjų nebuvo galima sulaikyti anksčiau. Nurodžiau sugrąžinti lėktuvą iš Vakarų Europos, nutupdyti ir juos iš ten išvesti. Sugrąžino lėktuvą, išvedė juos iš ten ir nugabeno į sulaikymo centrą“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Kas atsidūrė izoliatoriuje?

Kol komentatoriai interneto portaluose ir socialiniuose tinkluose diskutavo, kodėl prireikė ore atlikti specialiąją operaciją, jei keleivių pavardės buvo žinomos iš anksto ir jie sėkmingai perėjo pasienio ir muitinės kontrolę Minske, vietos žurnalistai mėgino išsiaiškinti, ką išlaipino iš lėktuvo.

Paaiškėjo, kad visų keturių Baltarusijos cukraus fabrikų direktorių nėra jų darbo vietose.

Tačiau tik Haradzejoje fabriko darbininkai ir vietos gyventojai papasakojo: oficialiai atostogaujančio direktoriaus Michailo Krištapovičiaus namuose ir kabinete vyko kratos. Kitose įmonėse kartota: informacijos nėra, kur vadovybė – neaišku.

Tyrimų komitetas, Vidaus reikalų ministerija, Baltarusijos KGB ir pasienio tarnybos daugiau nei savaitę situacijos nekomentavo, o tuo metu savo darbo kabinetuose nepasirodė ir daugiau su cukraus pramone susijusių vadovų. Neoficialiais duomenimis, sulaikyta 11 žmonių.

Praėjusią savaitę prezidentas A. Lukašenka pažadėjo, kad KGB artimiausiu metu papasakos apie šį atvejį, ir įspėjo: „Saldu nebus!“

„To Baltarusijoje dar nebuvo. Jie (įmonių vadovai) įkūrė Maskvoje „tarpiklį“ – prekybos namus. Įtaisė ten saviškių. Baltarusiškas cukrus prekybos namams buvo parduodamas pusvelčiui. O tie, padidinę kainą, pardavinėjo jį rinkoje. Skirtumas kyšių pavidalu buvo atiduodamas direktoriams“, – pareiškė antradienį A. Lukašenka, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

„Per parą susėmė visus – toks buvo mano griežtas nurodymas. Visi davė parodymus. Niekas jų neskriaudė, nemušė, pirštų tarp durų nekišo – pasodino ir pasakė: reikia kalbėti tik tiesą. Visi parašė, su kuo buvo susiję, kam vežė, kam davė. Atliktos kratos – turtas nebuvo vertinamas“, – teigė prezidentas.

A. Lukašenka nepranešė, ar bus vykdomi sulaikymai cukraus prekybos namuose Maskvoje. Baltarusijoje sulaikytų veikėjų advokatai Baltarusijos prezidento pateiktų kaltinimų kol kas nekomentuoja.

Neseniai Baltarusijos portalui tut.by Baltarusijos cukraus kompanijos (BSK) biuras Maskvoje pranešė, kad BSK direktorius Dmitrijus Kirilovas išvyko į komandiruotę.

Cukraus kompanija

Baltarusijos cukraus kompanija, išskirtinė baltarusiško cukraus tiekėja Rusijos rinkai, veikia nuo 2006 metų, jos įkūrėjai yra visi keturi Baltarusijos cukraus fabrikai, esantys nedideliuose miestuose – Slucke, Haradzejoje, Žabinkoje ir Skidliuje.

Rusijos duomenimis, 2018-ųjų pabaigoje BSK pajamos sudarė 9,8 mlrd. Rusijos rublių (apie 141 mln. eurų).

„Lyginant su 2016 ir 2017 metais, pajamos išaugo tiek, kad BSK pateko į didžiausių Baltarusijos eksportuotojų į Rusiją dešimtuką. 2018 metais BSK aplenkė tik „BelAZ“, Baltarusijos metalurgijos gamykla (BMZ), Minsko automobilių gamykla (MAZ) ir privačios maisto kompanijos „Servoliuksa“ ir „Savuškina produkta“, – aiškina baltarusiško portalo „Zavtra tvojej strany“ analitikas Nikolajus Vitovtas.

Kaip teigiama kompanijos puslapyje, BSK bendradarbiauja su daugiau nei 40 didelių kompanijų daugelyje Rusijos regionų.

Cukraus nuostoliai

Minskas ir Maskva ne kartą pykosi dėl baltarusiško cukraus tiekimo Rusijos rinkai.

Rusijos ekonominės plėtros ministerija du kartus (2004–2005 ir 2005–2006 metais) atliko tyrimus įtardama neteisėtu cukranendrių cukraus gabenimu į Rusiją vietoj cukrinių runkelių cukraus. 2017-aisiais Baltarusiją apkaltino pigaus žaliavinio cukraus pirkimu trečiojo pasaulio šalyse ir šio produkto tiekimu Rusijos rinkai vietoj savojo baltarusiško cukraus dempingo kainomis.

2018 metais buvo nustatyta, kad rusiškų prekės ženklų cukrus Baltarusijos parduotuvėse pigesnis nei vietinis. Baltarusijos antimonopolinio reguliavimo ministerija įvedė valstybinį kainų reguliavimą ir nustatė vienodą minimalią kainą tiek vietiniam, tiek importuojamam cukrui. Šis principas veikia iki šiol. Tačiau Baltarusijos žiniasklaida reportažuose iš Rusijos ne kartą pranešė, kad cukraus baltarusiškose pakuotėse kaimyninėje šalyje galima įsigyti trečdaliu pigiau nei namuose.

Visi keturi Baltarusijos cukraus fabrikai gauna valstybės dotacijų, taip pat gavo paskolų gamyklai modernizuoti. 2018 metų rezultatai rodo, kad trys iš keturių fabrikų dirbo nuostolingai.

Visgi „Belgospiščeprom“ puslapyje tvirtinama: „2018–2019 metų sezonų duomenys rodo, kad Baltarusijos cukraus fabrikai pasiekė geriausius cukraus pramonės rodiklius Eurazijos muitų sąjungoje: įdiegus pažangiausias pasaulio technologijas ir įrangą, pastebimai sumažėjo cukraus nuostoliai, kylantys sandėliuojant ir perdirbant cukrinius runkelius, sumažėjo pagrindinių ir pagalbinių medžiagų vartojimas, elektros energijos kiekis, reikalingas tonai produkcijos, buvo užtikrintas maksimalus cukraus išgavimas ir kita. Tai jiems užtikrino pergalę geriausių cukraus fabrikų Eurazijos muitų sąjungoje konkurse.“

„Kova prieš kovą kovoje“

Kova su korupcija Baltarusijoje pastaraisiais metais pasižymi visas pramonės sritis apimančias operacijas.

Praėjusiais metais šalį sukrėtė „gydytojų byla“ – dėl kaltinimų korupcija buvo sulaikyta dešimtys gydytojų, klinikų vadovų, medicininės įrangos ir vaistų tiekėjų. Kaltinamiesiems skirtos įspūdingos laisvės atėmimo bausmės, kvalifikuoti gydytojai išnaudojami kolonijose.

Anksčiau antikorupciniai „valymai“ palietė „Belneftechim“ ir žemės ūkio sektorių.

Prokuratūra neseniai teismui perdavė didžiulės apimties korupcinę bylą, kurioje minimas buvęs Baltarusijos saugumo tarybos generalinio sekretoriaus pavaduotojas Andrejus Vtiurinas, ilgus metus vadovavęs prezidento saugumo tarnybai.

„Atsižvelgiant į šalies atmosferą ir investicinį klimatą, reikėtų skirti ne „Metų verslo žmogaus“ ar „Metų investuotojo“, o „Metų arešto“, „Metų baudžiamojo straipsnio“ ar „Metų išlaisvinimo“ apdovanojimus – kai nuteistas vagis ar kyšininkas siunčiamas dar kam nors vadovauti“, – teigia rašytojas Viktoras Martinovičius.