Didžiosios Britanijos generalinis konsulas Jekaterinburge Jonas Sharpas praėjusį penktadienį buvo priverstas atšaukti savo kalbą planuotame parodos atidaryme Uralo miesto Metenkovo muziejuje, rašo „The Telegraph“.

Ketvirtadienį J. Sharpui skubiai pranešta, kad muziejaus fotografijų paroda, kurioje turėjo būti demonstruojamos JAV ir D. Britanijos karių ir civilių fotografijos, atšaukiama, nes muziejus laikinai uždaromas „dėl techninių priežasčių“.

Vis dėlto vietinės vyriausybės kontroliuojamame laikraštyje „Oblastnaja Gazieta“ paskelbta ataskaita teigia, kad muziejus buvo uždarytas „Federalinės saugumo tarnybos nurodymu, kuri gavo įsakymą iš Maskvos.“

„Priežastis, dėl kurios buvo uždarytas muziejus, - naujos parodos atidarymas „Triumfas ir tragedija. Antrojo pasaulinio karo sąjungininkai“, kurią kartu su muziejaus darbuotojais paruošė JAV konsulatas“, – teigiama laikraščio interneto svetainėje.

Artimas „The Telegraph“ šaltinis, kuriam pavyko susipažinti su situacija, teigia, kad muziejaus darbuotojai atsisakė kalbėti apie muziejaus uždarymo priežastis, nes baiminasi pasekmių.

Paroda buvo rengiama bendradarbiaujant su Didžiosios Britanijos ir JAV konsulatais Jekaterinburge, ketvirtame pagal dydį Rusijos mieste.

Metenkovo muziejaus direktorė Raisa Zorina teigė nenorinti skandalo, todėl laikosi oficialios muziejaus uždarymo versijos.

„Aš manau, kad pasigirs daug teorijų, kodėl mes uždarėme muziejų.Mes susitarėme su JAV konsulatu, kad mes laikysimės oficialios versijos, kuri teigia, kad muziejus uždaromas dėl techninių nesklandumų. Mums nereikia skandalo taip kad kaip jo nereikia jiems“,– sakė muziejaus direktorė.

Nors nėra įrodymų, kas muziejui davė įsakymą parodą atšaukti, tačiau galima prisiminti, kad Rusijos prezidentas V. Putinas ne vieną kartą pasisakė prieš Vakarų pasaulio istorijos suvokimą ir apkaltino juos klastojant II pasaulinio karo įvykius ir neįvertinant Sovietų Sąjungos indėlio į aljanso pergalę.

Didžiosios Britanijos ambasada Maskvoje taip pat ragino dalyvauti parodoje, kuri turėjo „atkurti antrojo pasaulinio karo istorijas, kurios mažai žinomos Rusijai“. Ambasada tarpininkavo ir bendradarbiavo su Londono „Imperial“ muziejumi, kuris parodai įr turėjo suteikti fotografijas.

Didžiosios Britanijos ambasados Maskvoje atstovas spaudai Mikhailas Menšikovas negalėjo patvirtinti informacijos, kad muziejus buvo uždarytas federalinės saugumo tarnybos įsakymu.

„Mes turime vakar dienos Matenkovo muziejaus ataskaitą, kurioje teigiama, kad muziejus buvo uždarytas dėl techninių problemų“,– sakė M. Menšikovas.

„Mes kalbamės su savo kolegomis iš JAV dėl galimo parodos atidarymo kitu laiku. Paroda yra puiki proga parodyti bendradarbiavimą tarp Sovietų karių ir britų bei amerikiečių pajėgų karo akivaizdoje“,– teigė ambasados atstovas.

JAV konsulato Jekaterinburge atstovai taip pat negalėjo patvirtinti informacijos, ar muziejus buvo uždarytas Rusijos federalinės saugumo tarnybos įsakymu, konsulato atstovas tik patvirtino faktą, kad paroda nebus atidaryta suplanuotu laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (888)