Spalio mėnesį JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro pareigas pradėjęs eiti Volkeris Türkas sekmadienį atvyko keturių dienų vizito į Ukrainą, kurią nuo Rusijos invazijos vasario mėnesio siaubia karas.

Pirmadienį Kyjive jis turėjo susitikti su keliais žmogaus teisių gynėjais, tačiau tada pasigirdo oro pavojaus sirenos ir jiems teko eiti į požeminę slėptuvę.

Drebančiame vaizdo įraše, kurį matė agentūra AFP, V. Türkas nufilmuotas didelėje žmonių grupėje, kuri greitai juda gatve, o tada leidžiasi žemyn laiptine šlakbetonio sienomis, kaukiant sirenoms.

„Antrąją savo vizito Kyjive dieną turėjau susitikti su žmogaus teisių gynėjais, bet teko perkelti susitikimą čia, į šią slėptuvę, ... nes suveikė oro pavojaus sirenos“, – sakė V. Türkas vaizdo įraše, kurį pateikė jo biuras.

„Tuo metu, kai mes diskutavome šioje slėptuvėje, prasidėjo raketų atakų prieš Ukrainą banga, kai kurios iš jų nukrito netoli Kyjivo“, – sakė jis.

Vaizdo įraše, taip pat nuotraukoje, kurią V. Türkas paskelbė tviteryje, jis ir kiti aukšto rango JT žmogaus teisių pareigūnai sėdi šaltame, tamsiame rūsyje, vilkėdami žiemines striukes.

„Neįtikėtina, kad Ukrainoje tai vyksta beveik kasdien, – sakė jis tviteryje. – Tai neturi tapti nauja kasdienybe“.

Per vizitą Ukrainoje, kuris turėtų baigtis trečiadienį, V. Türkas turėtų apsilankyti ne tik sostinėje, bet ir kaimyninėse vietovėse, taip pat Charkive bei Iziume šalies rytuose ir Užhorode – vakaruose.

Jo biuras praėjusią savaitę pranešė, kad jis susitiks su aukštais šalies ir vietos valdžios pareigūnais, taip pat su pilietinės visuomenės ir nukentėjusiųjų nuo karo organizacijų atstovais, įskaitant dingusių ar paimtų į nelaisvę civilių ir karo belaisvių artimuosius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją