S.de Mistura „suintensyvino pastangas“ dėl šių derybų surengimo tą siekiamą datą ir tikisi, kad jose dalyvaus „plačiausias įmanomas spektras“ opozicijos atstovų, sakoma pareiškime.

Specialusis pasiuntinys „tikisi visiško visų tiesiogiai (su šiuo klausimu) susijusių Sirijos šalių bendradarbiavimo šiame procese“, sakoma pareiškime, kuriame priduriama, kad tebesitęsiantiems įvykiams Sirijoje „neturėtų būti leista tai sužlugdyti“.

Praėjusią savaitę JT Saugumo Taryba vienbalsiai priėmė rezoliuciją, kuria patvirtinamas taikos planas sausio mėnesį sukviesti į derybas režimą ir opoziciją. Tačiau konkreti data nebuvo nurodyta.

Tas planas yra rezultatas beveik du mėnesius trukusių uolių pastangų, kurias dėjo aukščiausio rango diplomatai iš 17 šalių, tarp jų – režimą remiančių Rusijos ir Irano. Bet jame nekalbama didžiausius nesutarimus keliančiu klausimu: dėl B.al Assado likimo.

Rezoliucijoje numatomas greitas ugnies nutraukimas ir raginama surengti derybas, kurios sudarytų sąlygas per šešis mėnesius suformuoti „visus apimančią pereinamąją valdančiąją instituciją su visomis vykdomosiomis galiomis“.

Sirijos, kur konfliktas trunka beveik penkerius metus ir pareikalavo daugiau kaip 250 tūkst. gyvybių, vyriausybė ketvirtadienį sakė, kad yra pasirengusi dalyvauti naujose derybose dėl karo užbaigimo, bet, kaip atrodo, savo dalyvavimą susiejo su tuo, kurios opozicinės grupės dalyvaus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)