Žmonėms nebereikės dėvėti kaukių uždarose patalpose, dirbti iš namų ir pateikinėti vakcinacijos įrodymus, kad patektų į viešąsias erdves, pavyzdžiui, naktinius klubus, sakė B. Johnsonas parlamente, šiuos pakeitimus siedamas su sėkmingai vykdoma skiepų stiprinamąja doze programa.

Nors dėl didelio užsikrėtimų skaičiaus ligoninės šiaurės Anglijoje vis dar patiria spaudimą, pasak B. Johnsono, hospitalizuojamų ir intensyvios terapijos skyriuose gydomų pacientų skaičius kitose Anglijos dalyse yra stabilus arba mažėja.

Vyriausybė neberekomenduos žmonėms dirbti iš namų, o nuo kito ketvirtadienio nebereikės COVID-19 sveikatos pasų, norint patekti į didelius renginius.

Taip pat nuo ketvirtadienio atsisakoma privalomo apsauginių kaukių dėvėjimo klasėse, o nuo kitos savaitės teisiškai jos nebus privalomos visoje Anglijoje.

„Mes pasitikėsime Britanijos žmonių nuovoka ir nebekriminalizuosime tų, kurie nusprendžia jų nenešioti“, – sakė B. Johnsonas.

Apribojimai buvo įvesti gruodį, siekiant sulėtinti greitą omikron atmainos plitimą ir laimėti laiko gyventojų skiepijimui stiprinamąja doze.

B. Johnsonas trečiadienį pranešė, kad JK daugiau nei 90 proc. vyresnių nei 60 metų žmonių yra gavę stiprinamąją dozę. Remiantis oficialiais duomenimis, užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius daugumoje JK rajonų sumažėjo pirmą kartą nuo gruodžio pradžios, antradienį užregistruoti 94 432 nauji COVID-19 atvejai.

„COVID tampant endeminiu, teisinius reikalavimus turėsime pakeisti rekomendacijomis ir patarimais, ragindami virusu užsikrėtusius asmenis būti atsargiais ir dėmesingais kitiems“, – teigė B. Johnsonas.

Be to, B. Johnsonas pareiškė, jog netolimoje ateityje bus galima visiškai atsisakyti privalomos koronavirusu užsikrėtusių žmonių izoliacijos Anglijoje. „Netrukus ateis laikas, kai galėsime panaikinti privalomą izoliaciją - lygiai taip pat, kaip žmonės neprivalo izoliuotis, jei serga gripu“, - sakė jis trečiadienį kalbėdamas Bendruomenių rūmuose.

Dabartinės taisyklės turėtų nustoti galioti kovo 24 dieną. Tačiau jei bus įmanoma, jis jas panaikins anksčiau, sakė B. Johnsonas. Prieš kelias dienas jo vyriausybė izoliacijos terminą sutrumpino iki penkių dienų.

Infekcijų skaičiai Didžiojoje Britanijoje per praėjusias dvi savaites smarkiai sumažėjo. Nežymiai mažėja ir hospitalizacijų skaičiai.

Šiaurės Airija, Velsas ir Škotija kovoje su omikron atmaina taikė griežtesnes priemones, tačiau jau taip pat paskelbė apie švelninimus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)