Čečėnijos sostinė Groznas žiba naujais statiniais: Didžioji mečetė, futbolo stadionas, naujasis dangoraižių kompleksas. Šias statybas finansuoja Rusijos vyriausybė, o joms vadovauja Kremliaus statytinis Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas. Jis vadinamas diktatoriumi, o jam pavaldūs kovotojų būriai be gailesčio žudo politinius priešininkus, baugina visuomenę. Pasak žmogaus teisių aktyvistų, Čečėnijoje vis dar dažnai pasitaiko žmogaus teisių pažeidimų, net grobimų ir kankinimų.

„Čečėnijoje žmones dažnai kankina, kad šie pripažintų kaltę. Neseniai užfiksavome kelis naujus atvejus. Štai Huseino Vaganševo pavyzdys: jis buvo kankinamas taip smarkiai, kad dabar nebegali valdyti kojų ir sėdi neįgaliojo vežimėlyje“, – komentavo Antonas Ryžkovas, žmogaus teisių aktyvistas, „Joint Mobile“ grupės narys.

„Jie kankino mane elektra, o tada nuvedė į teismą, tačiau aš ir toliau gyniau savo nekaltumą. Po to į areštinę, kur buvau uždarytas, atėjo policija ir vėl mušė, kankino“, – pasakojo H. Vaganševas , nukentėjusysis nuo kankinimų.

Vahidas Badurgovas nesulaukia atsakymų, kodėl dingo jo sūnus. Jis baiminasi, kad jo vaikas buvo pagrobtas, todėl kreipėsi pagalbos į institucijas, ginančias žmogaus teises.

„Kol jis kalbėjo telefonu su seserimi, kažkas priėjo prie jo ir pokalbis nutrūko. Nuo to laiko nebegalime su juo susisiekti. Kreipėmės į visas Čečėnijos ir Ingušijos valdžios institucijas, Vidaus ministeriją, policiją, prokuratūrą, į visas žmogaus teisių organizacijas, tačiau – jokios pažangos“, – sakė V. Badurgovas.

Žmogaus teisių atstovai kaltina R. Kadyrovą ir jo totalitarinį režimą, kuris ir toliau leidžia siautėti smurtui. Tačiau Čečėnijos Žmogaus teisių departamento vadovas kaltę dėl išpuolių ir prievartos verčia dviem Čečėnijos karams.

„Supraskite, Čečėnijoje vyko du dideli karai, dabar tik atsigauname po jų. Problemos, su kuriomis dabar susiduriame, yra jų padarinys“, – aiškino Čečėnijos žmogaus teisių departamento vadovas Ibrahimas Zubairajevas.

Pats R. Kadyrovas atmeta kaltinimus dėl smurto ir bando aiškinti, kaip nelengva pasiekti taiką regione, kuriame dvi Rusijos invazijos pražudė daugiau kaip 100 tūkst. žmonių.