„Saugumo juostos“ pajėgos visiškai kontroliuoja Adeno miestą ir jo prieigas“, – naujienų agentūrai AFP sakė už regiono nepriklausomybę pasisakančios Pietų pereinamosios tarybos (STC) atstovas Haithamas Nezaras.

Vienas vyriausybės saugumo šaltinis patvirtino, kad Adeną visiškai kontroliuoja STC ir kad trečiadienį į kai kuriuos miesto rajonus įžengusios vyriausybės pajėgos „atsitraukė iš Adeno“ į kaimyninę Abjano provinciją.

Prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi vyriausybę, pripažįstama tarptautinės bendruomenės, trečiadienį paskelbė susigrąžinusi Adeną iš separatistų, rugpjūčio 10-ąją užėmusių šį strategiškai svarbų miestą po įnirtingo mūšio.

Pasak H. Nezaro, „Saugumo juostos“ pajėgos dabar planuoja judėti į Abjano ir Šabvos provincijas, anksčiau šią savaitę atkovotas vyriausybės pajėgų.

„Adenui viskas gerai“, – ketvirtadienį per „Twitter“ parašė STC viceprezidentas Hani bin Breikas.

Jis paskelbė nuotraukų, kuriose yra matomas Adene kartu su kitais pietų regiono lyderiais. Jis taip pat perspėjo, kad sprunkančių vyriausybės šalininkų laukia bausmė.

Tūkstančius kovotojų turinčios „Saugumo juostos“ pajėgos, dominuojamos STC ir remiamos Jungtinių Arabų Emyratų, buvo atšauktos iš kelių šalies vietų, įskaitant Chudaidos uostamiestį, kad sustiprintų STC pozicijas Adene.

H. bin Breikas sakė, kad STC pajėgos, šiaurėje kovojusios su Irano remiamais husių sukilėliais, buvo perkeltos į pietus, ruošiantis dideliam mūšiui.

STC kovoja dėl Pietų Jemeno nepriklausomybės. Šis regionas buvo nepriklausoma valstybė iki šalies suvienijimo 1990 metais.

STC ir vyriausybės pajėgos ne vienus metus kartu kovojo su proiranietiškais šiitais husiais. Jų tarpusavio konfliktas didina nuogąstavimus, kad šalis, atsidūrusi ant bado slenksčio, gali visiškai subyrėti.

Separatistai gauna paramą iš Jungtinių Arabų Emyratų ir yra apmokomi jų kariškių, nors JAE yra viena svarbiausių partnerių Saudo Arabijos vadovaujamoje koalicijoje, padedančioje Jemeno vyriausybei kovoti su husių sukilėliais.