Atstovas Johnas Kirby ironiškai, tačiau su pastebimu susierzinimu priekaištavo Maskvos finansuojamos anglų kalba transliuojančios televizijos RT, anksčiau besivadinusios „Russia Today“, reporterei Gayane Chichakyan dėl „absoliučiai absurdiškų“ klausimų, kai reporterė atkakliai mėgino išpešti iš jo, kokia yra JAV pozicija dėl Turkijos sprendimo pasiųsti savo karius į Irako teritoriją. Šis konfliktas prasiveržė per kasdienę konferenciją Valstybės departamente, kuri paprastai vyksta šiltoje atmosferoje.

Sulaukusi savo eilės užduoti klausimą, žurnalistė, kuri nuolat dalyvauja tose spaudos konferencijose, kelis kartus mėgino išsiaiškinti, ar Vašingtonas pritarė Turkijos kariuomenės veiksmams Irako šiaurėje, kurie buvo surengti be Bagdado leidimo ir padidino įtampą tarp abiejų kaimyninių šalių.

Tačiau Valstybės departamentas anksčiau šią savaitę pareiškė, kad abi JAV sąjungininkės turi išspręsti savo nesutarimus tiesiogiai ir atsisakė palaikyti kurios nors iš jų poziciją.

„Negaliu patikėti, kad nėra nesmagu užduoti tokius klausimus“, – J.Kirby sakė per kelias minutes užsitęsusį dialogą su G.Chichakyan, kurios klausimai ir anksčiau yra išprovokavę aštrių, nors galbūt santūresnių JAV pareigūnų reakcijų.

„Jūs turbūt žiūrit į šiuos klausimus ir beveik pati sau juokiatės, tiesa? Jie absoliučiai beprotiški“, – tęsė J.Kirby.

Johnas Kirby

Atstovas pabrėžė, kad visa JAV karinė pagalba Irakui yra koordinuojama su Irako vyriausybe, o bet kokie priešingi pareiškimai yra „tiesiog visiškai nepagrįsti kaltinimai“.

„Nemanau, kad verta daugiau apie tai diskutuoti“, – sakė jis.

G.Chichakyan neatlyžo ir sakė, jog susidaro įspūdis, jog Jungtinės Valstijos nerūpi Turkijos pajėgų dislokavimas Irako šiaurėje, kurį Ankara teisino kaip būtinybę apsaugoti vienoje ten esančioje bazėje dirbančius karinius instruktorius.

Pasak RT žurnalistės, atrodo, kad Vašingtonas stengiasi pasakyti, jog tai yra „ne mūsų reikalas“.

Suirzęs J.Kirby atšovė: „Ir vėl – dar vienas absurdiškas klausimas.“ Jis paaiškino, kad Jungtinės Valstijos leidžia Turkijai ir Irakui išspręsti savo nesutarimus, siekiant užtikrinti, kad visi tarptautinės koalicijos nariai susitelktų į kovą su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ – „ko, beje, nedaro rusai“.

Kai G.Chichakyan pareikalavo atsakyti, kuris iš jos klausimų buvo „absurdiškas“, J.Kirby tęsė savo kritiką.

„Čia, Valstybės departamente, jūs galite ateiti ir klausti manęs, ko tik panorėjusi, – sakė jis. – Tačiau nematau, kad jūs uždavinėtumėte tokius klausimus savo vyriausybei apie ISIL (IS) Sirijoje. Ir aš tikrai norėčiau pamatyti, kaip užduodami tokie klausimai.“

Reporterė ramiai pakartojo: „Kuris iš mano klausimų buvo absurdiškas?“ Tačiau J.Kirby nusprendė užbaigti spaudos konferenciją.

Po to incidento duodama interviu naujienų agentūrai „The Associated Press“ G.Chichakyan pareiškė: „Aš nesijaučiu nepatogiai.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1590)