Tai sudarys sąlygas JAV vyriausybei, pagalbos grupėms ir tarptautinėms organizacijoms „teikti Afganistanui humanitarinę pagalbą ar vykdyti šalyje kitą veiklą, kuri tenkina pagrindinius žmonių poreikius“, sakoma JAV Iždo departamento pranešime.

Išimtys taip pat atvers kelią „tam tikriems sandoriams, susijusiems su žemės ūkio prekių, vaistų ir medicinos prietaisų eksportu ar reeksportu“, rašoma pranešime.

„Iždo departamentas toliau bendradarbiaus su finansų institucijomis, tarptautinėmis organizacijomis ir nevyriausybinių organizacijų bendruomene, siekdamas palengvinti būtinųjų išteklių, kaip žemės ūkio prekių, vaistų ir kitų svarbių prekių, srautus“, – teigė departamento turto užsienyje kontrolės biuro vadovė Andrea Gacki.

Nepaisant to, Vašingtonas toliau „taikys mūsų sankcijas Talibanui, „Haqqani“ tinklui ir kitiems sankcionuojamiems subjektams“, pridūrė A. Gacki.

Su sankcijomis ir nutraukta užsienio pagalba po Talibano įsigalėjimo susidūrusiam Afganistanui gresia ekonominė krizė, augant kuro ir maisto kainoms bei pradedant stigti grynųjų pinigų.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Pasaulio Bankas (PB) po talibų įsigalėjimo nutraukė veiklą šalyje ir kartu pradėjo nebeteikti pagalbos bei įšaldė 340 mln. dolerių vertės naujus TVF rezervus.

Vašingtonas taip pat blokuoja šalies prieigą prie 9 mlrd. dolerių vertės užsienio rezervų, taip skatindamas grynųjų pinigų stygių, kuris, anot nuversto šalies centrinio banko vadovo, gali sukelti ekonominę krizę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)