Tai padaryta siekiant įspeisti į kampą demokratų pretendentus į prezidento postą dėl partijos liberalios kairės sparno pasiūlyto plano, kuris darytų didžiulį poveikį ekonomikai.

Senatas lengvai atmetė pažangiųjų demokratų pasiūlytą Naująjį ekologinį planą (angl. Green New Deal), numatantį drastišką perėjimą nuo iškastinio kuro prie atsinaujinančių energijos šaltinių, siekiant ambicingo tikslo per dešimtmetį iki nulio sumažinti išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.

Tai veikiau kovai su klimato kaita reikalingų permainų gairės, o ne aiškus politinis kursas. Palaikymą šiam privalomosios galios neturinčiam planui yra pareiškę keli demokratai, ketinantys kovoti dėl galimybės ateinančiais metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose mesti iššūkį perrinkimo sieksiančiam Donaldui Trumpui.

Šeši Senato demokratai ketina kandidatuoti 2020-ųjų rinkimuose. Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas inicijavo antradienio balsavimą, kad tie demokratai viešai pareikštų savo paramą planui, respublikonų vadinamam tuščiu laiko ir pinigų švaistymu, kuris atsieitų trilijonus dolerių.

„Labai džiaugiuosi, kad Amerikos žmonės turės galimybę tiksliai sužinoti, kokia yra kiekvieno iš jų senatorių pozicija dėl Naujojo ekologinio plano – radikalaus, socialistinio visos JAV ekonomikos pertvarkymo“, – sakė M. McConnellas.

Už M. McConnello balsavimui pateiktą priemonę savo balso neatidavė nė vienas senatorius, 57 balsavo prieš, o 43 demokratai, tarp jų visi šeši pretendentai į prezidento postą, susilaikė.

Demokratai apkaltino Senato respublikonų vadovybę, kad ji užkerta kelią diskusijoms ir bet kokiems viešiems klausymams klimato kaitos klausimais.

„Mums reikia realių veiksmų dėl klimato kaitos, o ne tokio pseudobalsavimo“, – sakė demokratų kandidatė 2020-ųjų rinkimuose Kirsten Gillibrand.

„Klimato kaita yra pasaulinė krizė, o ne politinis žaidimas“, – pridūrė kita demokratų pretendentė į prezidento postą, liberaliojo sparno atstovė senatorė Elizabeth Warren, palaikanti Naująjį ekologinį planą.

Plane nenumatyti konkretūs žingsniai, kaip Amerika turėtų atsisakyti iškastinio kuro, taip pat nenurodyta, kiek tokie ambicingi pokyčiai atsieitų.

Respublikonai viliasi, kad aštri prieštaringai vertinamos klimato kaitos tema rinkimų kampanijos metu padės jiems palenkti į savo pusę dalį demokratų elektorato.

D. Trumpas ne kartą pašiepė demokratus dėl šio plano.

„Jokių lėktuvų. Jokios energijos. Kai nebus vėjo, liksite be elektros“, – sakė prezidentas šį mėnesį vykusioje Konservatorių politinio veiksmo konferencijoje (CPAC), o jo žodžius palydėjo garsus susirinkusiųjų juokas.

Tarp aktyviausių šio plano šalininkų yra pirmą kadenciją Kongrese dirbanti liberaliojo sparno atstovė Alexandria Ocasio-Cortez, dažnai sulaukianti konservatorių pašaipų.