„Senatas ragina Baltarusiją 2020 metų rugpjūčio 9 dieną surengti laisvus, sąžiningus ir įtraukius prezidento rinkimus, kurie atitiktų tarptautinius standartus bei užtikrintų patikimą tarptautinę rinkimų proceso stebėseną“, – rašoma įstatymų leidėjų priimtoje rezoliucijoje.

Be to, dokumente smerkiami „politinių motyvų paskatinti“ opozicijos pretendentų į prezidentus, įskaitant Sergejų Tichanovskį, Viktorą Babaryką ir Nikolajų Statkevičių, areštai. Šiuos veikėjus raginama nedelsiant paleisti.

„Senatas smerkia baltarusių valdžios vykdomų taikių demonstrantų, opozicijos partijų narių, žmogaus teisių gynėjų ir nepriklausomos žiniasklaidos [darbuotojų] persekiojimą bei nepagrįstus areštus, taip pat išreiškia solidarumą su Baltarusijos žmonėmis, įskaitant žmogaus teisių gynėjus, tinklaraštininkus ir žurnalistus, nesinaudojančius savo teise į susirinkimų laisvę bei saviraiškos laisvę“, – nurodoma rezoliucijoje.

Dokumento autoriai konstatuoja, kad „nuo pirmųjų Baltarusijos prezidento rinkimų 1994 metais prezidentas Aleksandras Lukašenka Baltarusiją valdė kaip nedemokratinę diktatūrą ir balotiruojasi šeštajai kadencijai“, o „visi Baltarusijos prezidento rinkimai nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi ir buvo pripažinti tarptautinės bendruomenės kaip neatitinkantys minimalių rinkimų standartų“.

Šių metų prezidento rinkimai turi įvykti ateinantį sekmadienį.