Vandenyje išbuvusi 28 valandas, 62 metų plaukikė įveikė apie trečdalį 166 kilometrų distancijos, o ją lydinti 50 narių turinti palaikymo grupė sakė, kad sportininkė jaučiasi labai patogiai ir pasitiki savimi.

Oras taip pat buvo palankus šiam žygiui.

"Šiandien nuostabi diena, - palaikymo grupės operacijų vadovas Markas Sollingeris sakė žurnalistams. - Jūra nurimo - (paviršius) buvo visiškai lygus. Klasiška dienelė."

"Leidome jai "Black Eyed Peas" dainas. Jai šis vakaras bus geras", - pridūrė M.Sollingeris.

D.Nyad plaukia stabiliai, atlikdama 50 yrių per minutę, nors jos lūpas, kaktą ir kaklą skausmingai nudilgino medūza, nurodoma socialiniuose tinkluose paskelbtame palaikymo komandos pranešime.

Tačiau sutemus medūzų pavojus dar labiau padidėjo, o plaukikę lydintys laivai ir baidarės įjungė raudonas šviesas, nes jūrų biologai nurodo, kad balta šviesa gali privilioti medūzas.

Kai kurių medūzų nudilginimas gali būti pavojingas, nes šie gyvūnai išleidžia stiprius nuodus, galinčius sutrikdyti žmogaus organizmo veiklą, ypač jeigu įgėlimai kartojasi.

Dėl medūzų nudilginimo D.Nyad buvo priversta nutraukti savo mėginimą perplaukti Floridos sąsiaurį praeitais metais.

Ši sportininkė ir rašytoja plaukimą pradėjo šeštadienį iš Havanos ir tikisi pasiekti Floridos salas antradienį, išbuvusi vandenyje maždaug 60 valandų.

Ji jau ketvirtą kartą mėgina perplaukti sąsiaurį, skiriantį JAV ir Kubą, kurių santykiai pastaruosius penkis dešimtmečius buvo itin įtempti. Vėliausias mėginimas buvo surengtas pernai rugsėjį.

Vaizdo įraše, paskelbtame portale "YouTube", dainininkė matoma niūniuojanti "The Beatles" dainų melodijas ir gurkšnojanti vandenį.

"Dabar ji negali sustoti", - pareiškė palaikymo komanda.

D.Nyad pirmąkart mėgino perplaukti Floridos sąsiaurį 1978 metais, būdama 28-erių.

Kitą mėginimą pernai rugpjūtį jau teko nutraukti dėl skaudančio peties, dusulio ir vandenyno bangų.

Šįkart ilgųjų distancijų plaukikė naudojasi specialiu kostiumu, turinčiu apsaugoti nuo medūzų. D.Nyad jį apsivelka vakarais, kai šie gyviai labiausiai aktyvūs.

Tačiau kostiumas ne visada apsaugodavo nuo įgėlimų, ypač nuo itin pavojingų jūrų širšių.

D.Nyad sutemus plaukė nugara, kad veidas nebūtų pasinėręs vandenyje ir kad prie jo neprisiliestų medūzų čiuopikliai, sakė jos palydovai.

Palaikymo komanda plaukia penkiomis jachtomis, o tarp jų esama narų, išmanančių ryklių elgseną, taip pat medūzų ekspertų.

Paryčiais D.Nyad vėl pradėjo plaukti laisvuoju stiliumi.

Maždaug kas pusantros valandos plaukikė priartėja prie lydinčio laivo "Voyager", kurio jai neleidžiama paliesti, kad atgautų jėgas, gerdama maistingųjų medžiagų, elektrolitų ir energijos suteikiančių medžiagų tirpalą ir "Camelbak" skysčių kuprinės.

Nors ji pavargo, tačiau apetito neprarado - per vieną iš maitinimosi seansų Diana pavalgė makaronų ir išgėrė karšto šokolado. Anksčiau ji taip pat gaudavo žemės riešutų sviesto, makaronų ir duonos.

Palaikymo komandos žinutėje, paskelbtoje socialiniame tinkle "Twitter", pabrėžiama, koks didelis yra šis iššūkis: "Šis plaukimas yra penkis (kartus ilgesnis negu skersai) Lamanšo sąsiaurio - dar pridėjus ryklius ir jūrų širšes."

D.Nyad žygio pažangą galima stebėti tinklalapyje www.diananyad.com.

D.Nyad, kuriai ateinantį trečiadienį sukaks 63 metai, pagerino vyrų ir moterų plaukimo atviroje jūroje rekordu, 1979 metais nuplaukusi iš Bahamų į Floridos salas. Šis atstumas yra beveik toks pats, kaip tarp Kubos ir Floridos, tačiau plaukikė teigė, kad tąsyk pavojų buvo gerokai mažiau.

Ji taip pat pasiekė rekordą, kai būdama 50 metų apiplaukė Manhatano salą per 7 val. 57 minutes.

Liepą 49 metų Didžiosios Britanijos ir Australijos atletė Penny Palfrey nesugebėjo nuplaukti be pagalbos iš Kubos į Floridą. Ją teko ištraukti iš vandens po 42 valandų plaukimo, kai sportininkė nebegalėjo priešintis stipriai srovei.