Šaltinių teigimu, taip vadinamojo plano B tikslas – sukilėliams tiekti ginklų, kad šie galėtų smogti Sirijos lėktuvams ir kariuomenės artilerijos pozicijoms, rašo newsru.com. Pirmą kartą informacija apie planą B dėl Sirijos skelbta vasario mėn. pabaigoje. Tada teigta, kad Pentagono ir CŽV vadovybė abejoja Rusijos ketinimu paisyti paliaubų Sirijoje, todėl reikalauja parengti atsarginį veiksmų planą tam atvejui, jei susitarimai būtų pažeisti.

„The Wall Street Journal“ praneša, kad per šį laikotarpį paaiškėjo daugiau šio plano detalių.

Anot šaltinių, CŽV sąjungininkus stengėsi įtikinti, kad ginkluotė opozicijai bus perduota tik tuo atveju, jei žlugtų paliaubos ir nebebūtų judama politinio sureguliavimo link, t. y. nebūtų įgyvendinamas planas A. Primename, kad nuo vasario 27 d. Sirijoje laikomasi ugnies nutraukimo režimo. Paliaubos netaikomos kovai su „Islamo valstybės“ ir kitomis grupuotėmis, kurias Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba įvardija kaip teroristines.

Planas B aptartas slaptame Artimųjų Rytų šalių žvalgybos vadovų susitikime prieš paskelbiant Sirijoje ugnies nutraukimo režimą ir vėlesniuose susitikimuose. Šaltinių pateikiamais duomenimis, visuose šiuose susitikimuose CŽV kovos su „Islamo valstybe“ koalicijos narius įtikinėjo, kad parama Sirijos opozicijai pažeidus paliaubas bus didinama.

Kol kas koalicijos nariai susitarė tik dėl pagrindinių plano B detalių, o konkrečių ginklų, kurie bus perduoti sukilėliams, sąrašą turi patvirtinti Baltieji rūmai. Anot leidinio šaltinių, oficialūs JAV atstovai įspėjo Rusijos valdžią, kad paliaubų žlugimas gali kelti pavojų su „Islamo valstybe“ kovojančių Rusijos karinių oro pajėgų lakūnų gyvybėms.

Valdininkai tikina, kad asmeninių susitikimų metu Rusijoje JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir CŽV direktorius Johnas Brennanas (abu jie kovo mėn. lankėsi Maskvoje) yra įspėję apie galimą konflikto eskalavimą, jei paliaubos būtų nutrauktos.

Remiantis „The Wall Street Journal“ šaltiniais Artimųjų Rytų šalyse, neseniai CŽV sukilėlių grupėms suteikė galimybę gauti sovietinių laikų gamybos ugnies paleidimo sistemų „Grad“, tačiau jų, kaip praneša naujienų agentūra ITAR-TASS, buvo palyginti nedaug. Saudo Arabija ir Turkija siekia gauti Vašingtono leidimą tiekti nuosaikiosios opozicijos pajėgoms nešiojamų zenitinių raketinių kompleksų, tačiau JAV prezidentas Barackas Obama kol kas pasisako prieš šiuos ketinimus.

„Valdininkai pranešė, kad CŽV kartu su partneriais šiame regione svarsto galimybę naudoti įvairias priešlėktuvinės gynybos sistemas, tarp jų ir sovietinių laikų sistemos, kurios būtų mažiau mobilios. Vis dėlto, anot oficialių asmenų, dalyvaujančių šiuose pasitarimuose, alternatyvios sistemos, tokios kaip ant automobilių tvirtinamos priešlėktuvinės gynybos sistemos, galėtų tapti lengvesniais tikslais“, - rašo „The Wall Street Journal“.

Derėtų priminti, kad kovo mėn. viduryje JT specialusis pasiuntinys Sirijoje Staffanas de Mistura paneigė Sirijos konfliktui spręsti skirto plano B egzistavimo faktą ir patikino, kad derybos vyksta tik Ženevos formatu. Informaciją dėl tokio plano egzistavimo yra paneigęs ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas savo ruožtu yra pareiškęs, kad kalbėti apie tokį planą šiuo metu būtų per anksti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4234)