JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pranešė, kad generalinį konsulatą - savarankišką atstovybę, tvarkiusią visus su santykiais su palestiniečiais susijusius reikalus, - pakeis kontroversiškoje naujojoje JAV ambasadoje Jeruzalėje įkurtas naujas Palestiniečių reikalų skyrius.

Žengus šį žingsnį, pagrindiniu Vašingtono atstovu palestiniečiams taps JAV ambasadorius Izraelyje Davidas Friedmanas, palestiniečių smerkiamas dėl paramos žydų gyvenviečių plėtrai Vakarų Krante.

Naująjį JAV sprendimą palestiniečiai nedelsdami pasmerkė. Tai - jau ne pirmas jiems nepalankus JAV sprendimas, kuris buvo priimtas prezidentaujant Donaldui Trumpui, pakreipusiam Vašingtono politiką Izraeliui palankia linkme.

„Tokį sprendimą priėmėme tęsdami pastangas didinti savo operacijų efektyvumą ir veiksmingumą. Jis nežymi JAV politikos pokyčio“, - išplatintame pranešime tikino M. Pompeo.

JAV, pasak valstybės sekretoriaus, „ir toliau neužima jokios pozicijos“ klausimu, kaip turėtų būti pasiektas Izraelio ir palestiniečių taikos susitarimas.