Į atnaujintą „juodąjį“ sąrašą įtraukti ir trys Rusijos piliečiai. Pasak Iždo departamento, tuo siekiama „pasiųsti Maskvai signalą“, kad bandymai kištis į rinkimus nebus toleruojami.

Be Ukrainos liaudies deputato A. Derkačio, JAV sankcijos paskelbtos Antonui Andrejevui, Darjai Aslanovai ir Artiomui Lifšicui, siejamiems su interneto „trolių fabriku“ laikoma įstaiga, oficialiai vadinama „Interneto tyrimų agentūra“ (IRA), ir dirbantiems su jos kriptovaliutų sąskaitomis.

„IRA naudoja kriptovaliutą veiklai finansuoti remiant jų vykdomas piktybinės įtakos operacijas visame pasaulyje“, – nurodė Iždo departamentas.

„Jungtinės Valstijos ir toliau naudos visas turimas priemones kovodamos su Rusijos dezinformacijos kampanijomis ir išlaikydamos mūsų rinkimų sistemą nepažeistą“, – sakė Departamento pranešime cituojamas iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas.

A. Derkačis, pernai susitikęs su JAV prezidento Donaldo Trumpo advokatu Rudy Giuliani, „buvo aktyvus Rusijos agentas daugiau nei dešimtmetį“ ir yra „bendrininkas bandant paveikti artėjančius prezidento rinkimus“, sakoma Iždo departamento pranešime.

Departamento duomenimis, šis ukrainiečių parlamentaras vykdė slaptą kampaniją bent nuo 2019-ųjų pabaigos iki 2020-ųjų vidurio. Šių metų gegužės–liepos mėnesiais jis paskelbė redaguotų garso įrašų ir kitos nepatvirtintos informacijos, kad diskredituotų JAV pareigūnus ir nepagrįstai apkaltintų amerikiečių ir kitus užsienio politikus, pranešė JAV iždo departamentas.

„Derkačis tiesiogiai ar netiesiogiai dalyvavo, rėmė, slėpė ar buvo kitaip įsitraukęs į užsienio kišimąsi, siekdamas pakenkti 2020 metų JAV prezidento rinkimams“, – sakoma Departamento pranešime.

Rugpjūčio 7-ąją JAV Nacionalinio kontržvalgybos ir saugumo centro direktorius Williamas Evanina pareiškė, kad Rusija kišasi į Amerikos rinkimus padedama Ukrainos liaudies deputato A. Derkačio veiksmų ir bando diskredituoti demokratų kandidatą į prezidentus J. Bideną.

Gegužės 19 dieną A. Derkačis paskelbė 2016-aisiais padarytus, redaguotus garso įrašus, kuriuose kalbasi asmenys, kurių balsai panašūs į tuometinio Ukrainos prezidento Petro Porošenkos ir JAV viceprezidento pareigas tada ėjusio J. Bideno.

A. Derkačis teigė, kad J. Bideno ir jo sūnaus Hunterio korupciją neva įrodančius įrašus jis gavo iš žurnalistų, o pokalbius įrašinėjo pats P. Porošenka.