„Tai signalizuoja apie bendrą ilgalaikį įsipareigojimą sukurti Ukrainai skirtas galingas gynybines apdraudžiamąsias pajėgas“, – žurnalistams teigė Baltųjų rūmų patarėja Europos klausimais Amanda Sloat.

„Ši daugiašalė deklaracija pasiųs Rusijai svarbų ženklą, kad laikas nėra jos pusėje“, – nurodė A. Sloat.

Pranešama, kad JAV prezidentas Joe Bidenas ir kitų G7 šalių – Jungtinės Karalystės (JK), Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Japonijos – lyderiai vėliau trečiadienį NATO viršūnių susitikime Vilniuje prisijungs prie Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir paskelbs apie naujuosius paramos planus.

JAV ir jų sąjungininkės iki šiol rėmė Ukrainą ginklais ir lėšomis laikinu principu, kad padėtų šiai provakarietiškai šaliai atremti pernai vasarį prasidėjusią visapusišką Rusijos invaziją. Ukrainos veikiausiai laukiant ilgam keliui taip siekiamos narystės NATO link, G7 šalys pristatys tarpinį planą, galintį garantuoti tęstinę paramą.

A. Sloat žurnalistams tvirtino, kad G7 lyderiai apie šį planą praneš V. Zelenskio pašonėje. Naujojo plano tikslas, anot pareigūnės, yra „padėti Ukrainai susikurti kariuomenę, galinčią apsiginti ir atremti būsimą ataką“, akcentuojant „ilgalaikes investicijas“ karinėje ir ekonominėje srityse.

Plano detalės kol kas neaiškios. A. Sloat teigė, kad kiekviena valstybė surengs atskirus dvišalius pokalbius su Ukraina apie tai, „kaip paversti tai realybe“.

G7 planas pristatomas kaip patikinimas, kad Ukraina nebus palikta viena, NATO šalims Vilniuje aiškiai pareiškus, jog Kyjivo kelyje link stojimo į Aljansą vis dar laukia iššūkiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją