Po to, kai Afganistano valdymą prieš savaitę perėmė Talibanas, Hamido Karzajaus tarptautinį oro uostą užplūdo žmonės, norintys išvykti į šalies.

Šiuo metu oro uoste tūkstančiai amerikiečių ir afganistaniečių laukia skrydžių arba yra prie oro uosto vartų. Taip pat gaunama pavienių pranešimų, kuriuos patvirtino Pentagonas, jog Talibano kovotojai ar kiti asmenys sumuša ar priekabiauja prie išvykti mėginančių žmonių.

„Mes patariame JAV piliečiams vengti keliauti į oro uostą ir šiuo metu vengti oro uosto vartų, nebent sulaukėte individualių nurodymų iš JAV vyriausybės atstovo“, – nurodoma JAV ambasados Kabule pranešime.

Išsamesnės informacijos apie grėsmę jame nepateikiama, tačiau vienas Baltųjų rūmų pareigūnas vėliau nurodė, kad padėjėjai JAV prezidentą Joe Bideną informavo apie vietines „kovos su terorizmu operacijas“, įskaitant operacijas prieš „Islamo valstybės“ grupuotę.

„Šįryt prezidentas susitiko su savo nacionalinio saugumo komanda... Jie aptarė saugumo situaciją Afganistane ir kovos su terorizmu operacijas, įskaitant ir ISIS-K“, – nurodė pareigūnas.

ISIS-K yra „Islamo valstybės“ padalinys Afganistane. 2019 metais ši grupuotė smarkiai nusilpo, tačiau vis dar geba surengti išpuolių kaimo vietovėse.

Pasak J. Bideno, iš Afganistano reikia evakuoti iki 15 tūkst. amerikiečių. Jo teigimu, jo administracija nori evakuoti mažiausiai 50 tūkst. su amerikiečiais bendradarbiavusių afganų ir jų šeimų narių.

Pentagono atstovas Johnas Kirby sakė, kad kariuomenė mėgina skubiai užbaigti evakuaciją iš Kabulo iki rugpjūčio pabaigos. „Mes atvirai esame sakę, kad mes dabar kovojame ir su laiku, ir su erdve. Tai yra lenktynės, kuriose šiuo metu dalyvaujame“, – sakė jis.

Pasak JAV generolo majoro Hanko Tayloro, iki šiol nuo operacijos pradžios rugpjūčio 14 dieną jau evakuota 17 tūkst. žmonių. Daugelis jų nuskraidinti į Katarą ar Kuveitą. Tarp jų yra 2500 amerikiečių.

J. Bidenas yra pažadėjęs, kad visi Afganistane esantys amerikiečiai bus evakuoti. „Bet kuris amerikietis, norintis grįžti namo, bus nugabentas namo“, – patikino jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)