„Nė vienas iš 56 Rusijos atstovų pagrindinėje komandoje ir organizacinėje grupėje“ ketvirtadienį dar nebuvo gavęs JAV vizos, laiške JT vadovui Antonio Guterresui rašė Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia.

Jis pridūrė, kad „panaši situacija“ susiklostė dėl rusų užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo delegaciją lydėti turinčių „žurnalistų ir įgulos narių“.

S. Lavrovo delegacija JT Generalinėje Asamblėjoje turi dalyvauti rugsėjo 20–26 dienomis.

„Pastaruosius kelis mėnesius Jungtinių Valstijų valdžia nuolat atsisako išduoti vizas... Rusijos delegatams, paskirtiems dalyvauti oficialiuose Jungtinių Tautų renginiuose, – rašė V. Nebenzia. – Vizų išdavimas yra teisinė šalies šeimininkės pareiga, o ne teisė ar privilegija.“

Pagal 1947 metų susitarimą JAV negali trukdyti šalių narių atstovams atvykti į JT būstinę Niujorke.

Rusijai vasario mėnesį užpuolus Ukrainą, JAV paskelbė sankcijas rusų prezidentui Vladimirui Putinui ir užsienio reikalų ministrui S. Lavrovui, įskaitant draudimą įvažiuoti į šalį.

„Jungtinės Valstijos rimtai vertina savo, kaip šalies JT šeimininkės, įsipareigojimus“, – pareiškime AFP nurodė Valstybės departamento atstovas. Jis pridūrė nekomentuosiantis atskirų atvejų, nes „duomenys apie vizas pagal JAV įstatymus yra konfidencialūs“.

„Pakartotinai primename Rusijos misijai JT, kaip ir visoms kitoms JT misijoms, kad Jungtinėms Valstijoms paraiškų reikia kuo anksčiau“, – nurodė atstovas. Vėl vizų vėlavimo jis kaltino Maskvos sprendimą priversti sumažinti JAV ambasados Rusijoje darbuotojų skaičių.

A. Guterreso atstovė AFP sakė, kad jis palaiko „glaudžius kontaktus“ su JAV dėl taisyklių pagal 1947 metų susitarimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)