Vien trečiadienį Senate numatyti šeši posėdžiai. Tą pačią dieną D. Trumpas Niujorke rengia pirmąją po lapkričio 8-ąją įvykusių rinkimų spaudos konferenciją. Faktiškai ši jo konferencija bus pirmoji nuo liepos.

Ilgai laukta D. Trumpo spaudos konferencija gali atitraukti dėmesį nuo kai kurių prieštaringai vertinamų jo pasirinktų veikėjų, kai tą dieną Senate bus svarstomos jų kandidatūros.

Tarp jų bus kandidatas į valstybės sekretoriaus postą Rexas Tillersonas, garsėjantis itin šiltais santykiais su Rusija ir jos prezidentu Vladimiru Putinu, į generalinio prokuroro postą siūlomas konservatyvių pažiūrų senatorius Jeffas Sessionsas, anksčiau nevengdavęs rasinį atspalvį turinčių pareiškimų, ir į švietimo sekretoriaus postą pretenduojanti turtinga aktyvistė Betsy DeVos.

Dvi dienas truksiančių Kongreso posėdžių maratonas prasidės antradienį. Vis dėlto tą dieną dėmesį nuo svarstymų gali atitraukti prezidento Baracko Obamos atsisveikinimo kalba Čikagoje.

Be to trečiadienį taip pat turėtų būti patvirtintos susisiekimo sekretorės Elaine Chao, ištekėjusios už įtakingo Senato daugumos lyderio Mitcho McConnello, taip pat buvusio generolo Johno Kelly, siūlomo krašto saugumo sekretoriumi, ir Atstovų Rūmų nario Mike'o Pompeo, siūlomo naujuoju Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovu, kandidatūros.

Tuo tarpu prekybos sekretoriaus postą turintis užimti Wilburas Rossas bei gyvenamojo būsto ir urbanistinės plėtros sekretoriumi nominuotas tapti Benas Carsonas dalyvaus ketvirtadienį vyksiančiuose posėdžiuose.

Sausio 11 dieną visų akys tikriausiai bus nukreiptos į R.Tillersono kandidatūrą svarstysiančio Senato užsienio ryšių komiteto posėdį, kuris prasidės 9 val. ryto.

64 metų R. Tillersonas, naftos milžinės „ExxonMobil“ vadovas, dėl savo glaudžių verslo ryšių su Rusija ir 2013 metais jam įteikto V. Putino ordino Vašingtone yra vertinamas gana prieštaringai.

Senatoriai Johnas McCainas, Marco Rubio ir Lindsey Grahamas anksčiau yra išreiškę susirūpinimą šiuo kandidatu.

Trečiadienį naujienų agentūros AFP paklaustas, ar jis manąs, jog įmanomas toks scenarijus, kad jis palaikytų R. Tillersono kandidatūrą, J. McCainas atsakė: „Žinoma. Taip pat įmanomas scenarijus, kad kiaulės gali skraidyti“.

Vėliau jis sakė dar neapsisprendęs, ar palaikysiąs R. Tillersoną.

Kad kandidatūra būtų patvirtinta, reikia paprastos daugumos – 51 senatoriaus iš 100 – palaikymo.

Respublikonams Senate priklauso 52 mandatai. Jei du ar daugiau jų atstovų atsisakytų palaikyti vieną ar kitą kandidatą, D. Trumpo išrinktiesiems prireiktų kelių demokratų palaikymo balsų.

Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras šią savaitę perspėjo, kad respublikonų bandymui surengti „virtinę skubotų, sutrumpintų posėdžių prieš inauguraciją“ sausio 20-ąją bus griežtai priešinamasi.