Šis įstatymas būtų pirmasis, pasirašytas trečiadienį kadenciją pradėjusio J. Bideno.

Senatas ketvirtadienį 69 balais prieš 27 priėmė ir perdavė prezidentui pasirašyti teisės aktą, kad Ll. Ostinui nebūtų taikoma septynerių metų „atvėsimo“ taisyklė, turinti apsaugoti JAV civilines tarnybas nuo kariškių užvaldymo. Balsavimas Senate įvyko tuojau po to, kai šį dokumentą 326 balsais prieš 78 priėmė Atstovų Rūmai. Šie balsavimai atveria galimybę jau penktadienį patvirtinti Ll. Austiną Pentagono vadovu.

Respublikonų senatorius Johnas Cornynas teigė, kad balsavimas dėl Ll. Austino kadidatūros patvirtinimo įvyks penktadienį.

Sausumos pajėgose 41 metus tarnavęs Ll. Austinas žadėjo savo padėjėjais pasirinkti kvalifikuotų civilių ir paskirti juos į svarbius postus. Jis sakė beveik visą gyvenimą laikęsis principo, kad kariuomenę kontroliuoja civiliai.

Nors buvo tikėtasi, kad minėta išlyga bus suteikta, Demokratų partijai šis balsavimas yra gana keblus. Daugelis jos įstatymų leidėjų 2017 metais priešinosi panašios išlygos suteikimui Jimui Mattisui – buvusio prezidento Donaldo Trumpo pirmajam gynybos sekretoriui.

Ll. Austinas, tikriausiai tapsiantis pirmuoju juodaodžiu Pentagono vadovu, sakė suprantąs, kodėl kai kuriems atrodo abejotinas siūlymas paskirti neseniai į dimisiją išėjusį generolą vadovauti Gynybos departamentui. Šią savaitę, įskaitant antradienį Senate įvykusį kandidatūros svarstymo posėdį, veteranas stengėsi įtikinti Kongreso narius, kad nors uniformos nebedėvi mažiau nei penkerius metus, jis pats laiko save civiliu, o ne generolu.

Kai kurie jo politikos prioritetai yra mažiau aiškūs. Ll. Austinas antradienį pabrėžė prisidėsiąs prie J. Bideno iniciatyvos, kad kariuomenei turėtų būti skirtas didesnis vaidmuo kovojant su koronaviruso pandemija.

„Greitai peržiūrėius departamento indelį į pagalbos dėl koronaviruso pastangas, kad užtikrinčiau, jog darome viską ką galime – ir dar daugiau – padėdami platinti vakcinas visoje šalyje, skiepyti mūsų karius ir išlaikyti parengtį“, – jis sakė Senato ginkluotųjų tarnybų komitetui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)