Pernai spalį įvykęs MSF ligoninės Kundūze bombardavimas per NATO palaikomų afganų pajėgų susirėmimą su sukilėliais dėl kontrolės tos šiaurinės provincijos pagrindiniame mieste, nusinešė 42 žmonių gyvybes.

JAV kariškiai atliko tyrimą ir nustatė, kad tas incidentas įvyko dėl žmonių klaidos.

„Galiu pasakyti, kad asmenys, labiausiai susiję su šiuo incidentu, buvo nušalinti nuo pareigų; jiems buvo pritaikytos administracinės priemonės“, – sakė JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinio štabo atstovas pulkininkas Patrickas Ryderis.Drausminės priemonės buvo pritaikytos daugiau negu 10 kariškių, nurodė kitas pareigūnas.

Pasak jo, tos priemonės buvo įvairios – pradedant įspėjimu nebekartoti tokių klaidų, baigiant papeikimu, kuris paprastai užkerta kelią tolesniam paaukštinimui. Taip pat galimas nušalinimas nuo vadovavimo.

Ateinančią savaitę Pentagonas planuoja paskelbti savo parengtą ataskaitą apie ataką Kundūze. Ji bus suredaguota, kad dokumente nebeliktų įslaptintos informacijos.

JAV prezidentas Barackas Obama atsiprašė dėl atakos prieš Kundūzo ligoninę, o Pentagonas nurodė išmokėsiantis kompensacijas žuvusiųjų šeimoms.

Tuo tarpu „Gydytojai be sienų“ bergždžiai ragino surengti tarptautinį tyrimą dėl to aviacijos smūgio.

Tiek antskrydžiai buvo surengti tuojau po to, kai Talibanas trumpam užėmė Kundūzą ankstesnį mėnesį. Tai buvo didžiausia islamistų kovotojų karinė pergalė po to, kai jų režimas buvo nuverstas per JAV invaziją Afganistane 2001 metų pabaigoje.