Kinija laiko Taivaną nuosava teritorija ir yra pažadėjusi ją susigrąžinti, prireikus – jėga. Pastaraisiais metais Pekinas didina spaudimą salai ir, be kita ko, aplink ją dažnai rengia karines pratybas.

Respublikonas R. Wittmanas yra JAV Atstovų rūmų Ginkluotųjų pajėgų komiteto, kuris rūpinasi kariuomenės finansavimu, vicepirmininkas. Jis vadovauja delegacijai, atvykusiai į Taivaną su trijų dienų vizitu.

„Prezidente Tsai (Ing-wen), žinokite, kad bet kokia priešiška, neišprovokuota ataka prieš Taivaną sukels ryžtingą Jungtinių Valstijų reakciją“, – penktadienį kalboje sakė R. Wittmanas.

Nors JAV nuo 1979 m. oficialiai laikosi „vienos Kinijos“ politikos, šalis yra svarbi Taivano sąjungininkė ir ginkluotės tiekėja.

R. Wittmanas penktadienį taip pat pažadėjo padėti išspręsti problemas, susijusias su dar neįvykdytu kai kurių Taipėjaus įsigytų ginklų tiekimu.

Šią savaitę JAV prezidento Joe Bideno administracija pirmą kartą patvirtino tiesioginę karinę paramą Taivanui pagal finansavimo programą užsienio vyriausybėms. Nepaisant to, Valstybės departamentas pabrėžė, kad tokiu žingsniu nebandoma kaip nors pripažinti Taivano suverenitetą – Kinijai tai yra raudona linija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją