Ši informacija gali lemti bet kokių su Korėjos Liaudies Demokratine Respublika vykdomų susitarimų dėl branduolinės programos nutraukimo sėkmę, praneša „Reuters“.

Pranešima taip pat pastebima, jog visada buvo abejojama, kad Pchenjanas paskelbė apie visus turimus branduolinius objektus. Jei gauti duomenys bus patvirtinti, jie bus laikomi labai svarbiais tariantis dėl Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo kūrimo programos sustabdymo.

Tvirtinama, kad poligonas, kuriame aptiktas slaptasis objektas, yra per 43 km nuo Jongbjono branduolinių tyrimų centro. Manoma, kad šiame objekte sumontuota daugybė centrifugų, kurios būtinos radioaktyviosios medžiagos urano heksafluorido gavybos procese. „Turime išsiaiškinti, kur Šiaurės Korėja sodrina uraną ir kur tai buvo daroma anksčiau“,– sako instituto prezidentas Davidas Albrightas.

Remiantis iš palydovo gautais duomenimis, tyrimai, o vėliau ir centrifugų eksploatavimas buvo vykdomi slaptajame objekte, esančiame lėktuvų dalių gamykloje netoli Pangono aviacijos bazės. Ar šiuo metu gamykla veikia, neaišku.

Pabėgėlių perduota informacija leidžia daryti išvadą apie tai, kad Šiaurės Korėjoje yra bent trys didžiuliai objektai, kuriuose veikia sodrinant uraną naudojamos centrifugos. Deja, šis spėjimas nepatvirtintas.

Primename, kad sausio 6 d. Šiaurės Korėjoje buvo atliktas ketvirtas iš eilės branduolinis bandymas, birželio 22 d. buvo eilinį kartą paleista vidutinio nuotolio balistinė raketa, nuskriejusi 400 km virš Japonijos jūros. Šiaurės Korėjos vadovas Kim Džongunas pareiškė, kad jo šalis turi galimybę atakuoti bet kurį JAV karinį objektą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Pchenjanas, ilgiau nei dešimtmetį neigęs šalyje esant uranui sodrinti skirtų centrifugų, 2010 m. lapkritį oficialiai pripažino, kad centrifugos sumontuotos didžiulėje Jongbjono gamykloje. Nepaisant to, Šiaurės Korėjos vadovybė atkakliai neigė, kad šalyje yra dar kokių nors tokio tipo objektų.

Japonijos žiniasklaidos atstovai, remdamiesi iš Kinijos gauta informacija, jau seniau yra pranešę apie branduolinį objektą, kurį Šiaurės Korėjos kariai paslėpė Čonmos kalnuose. Tada buvo teigiama, kad „kompetentingi vyriausybės šaltiniai“ patvirtino, jog objektas yra susijęs su požemine aviacijoje naudojamų detalių gamykla.

Specialistams iš politologijos instituto kartu su įmonės „Allsource Analysis“ atstovais išanalizavus palydovo užfiksuotus vaizdus paaiškėjo, kad gali būti kalbama apie Pangono aviacijos gamyklą, kurioje gaminamos atsarginės sovietinių naikintuvų dalys. Kai kurių šaltinių teigimu, objekte gali būti sumontuota nuo 200 iki 300 centrifugų.