Buvęs JAV žvalgybos darbuotojas pavogė slaptą informaciją ir pastatė ant kortos Jungtinių Valstijų saugumą, savo atsakyme rašo Lisa Monaco, prezidento Baracko Obamos patarėja kovos su teroru klausimais. Dėl E. Snoudeno esą turi spręsti prisiekusių teismas JAV.

E. Snoudenas „bėga nuo savo poelgio padarinių“ ir „slepiasi padedamas autoritarinio režimo“, - teigia L. Monako. Peticijoje E. Snoudenas vadinamas „nacionaliniu didvyriu“, kuriam B. Obma nedelsiant turi suteikti malonę.

E. Snoudenas šiuo metu yra slaptoje vietoje Rusijoje, kuri suteikė jam politinį prieglobstį. JAV tarnybos 32 metų vyro ieško su tarptautiniu arešto orderiu ir, be kita ko, kaltina jį šnipinėjimu.

E. Snoudenas dirbo kompiuterių ekspertu JAV Nacionalinio saugumo agentūroje (NSA) ir iš žvalgybos serverių nukopijavo slaptą informaciją apie šnipinėjimo programas. 2013-aisiais jis išvyko į Honkongą, kur dokumentus paviešino žiniasklaidai. Tada ir paaiškėjo NSA šnipinėjimo mastai. Tarnyba šnipinėjo ne tik žmones visame pasaulyje, bet ir aukštus valstybių politikus.