Įtariamasis šaudymu atakos metu buvo ginkluotas Kalašnikovo stiliaus ginklu, sakė du teisėsaugos pareigūnai, dalyvavę trumpoje spaudos konferencijoje apie incidento tyrimą, rašo cnn.com.

Kas buvo įtariamasis, dviejuose kariuomenės centruose nušovęs keturis jūrų pėstininkus, ir kodėl jis paleido ugnį?

Įtariamas 24 metų žudikas Mohammadas Youssufas Abdulazeezas yra negyvas, nurodė Federalinis tyrimų biuras (FTB). Tačiau kol kas tyrėjai apie jį neskelbia daug informacijos.

Liudininkai matė, kaip M. Y. Abdulazeezas paleido kulkų krušą į stiklines kariuomenės naujokų centro duris. Tuomet užpuolikas, važiavęs išsinuomotu sidabrinės spalvos automobiliu „Ford Mustang“, nuvyko prie kito savo taikinio, esančio daugiau kaip už 10 km – Karinio jūrų laivyno rezervistų centro. Čia jis šaudymo metu rėžėsi į centro vartus ir galiausiai buvo nukautas policijos, teigė vienas JAV pareigūnas.

Teisėsauga „nenustatė, ar tai buvo terorizmo aktas, ar kriminalinis veiksmas“, - žurnalistams sakė FTB specialusis agentas Edas Reinholdas.

Tai nustatyti padės svarbi informacija – įtariamojo motyvai.

 „Kol kas laikysime tai terorizmo tyrimu, kol paaiškės, jog taip nebuvo, - pažymėjo E. Reinholdas. Kiek anksčiau JAV prokuroras Billas Killianas sakė, kad teisėsauga šias šaudynes laiko „vidaus terorizmo aktu“.

Puikus, pamaldus mokinys

Teisėsauga skelbia mažai detalių apie įtariamąjį, bet pradėjo aiškėti kai kurios detalės apie jo praeitį.

M. Y. Abdulazeezas balandžio mėnesį buvo sulaikytas dėl vairavimo apsvaigus ir vėliau šį mėnesį turėjo pasirodyti teisme.

M. Y. Abdulazeezas nebuvo įtrauktas į JAV įtariamų teroristų duomenų bazes, nurodė vienas JAV pareigūnas. Jis buvo gimęs Kuveite ir turėjo Jordanijos pilietybę. Jis buvo natūralizuotas JAV pilietis.

Pastaraisiais metais jis galėjo lankytis Artimuosiuose Rytuose.

M. Y. Abdulazeezas 2012 metais baigė Tenesio universitetą ir gavo elektros inžinieriaus laipsnį. Kevinas Emily, buvęs jo mokyklos laikų imtynių treneris, apibūdino jį kaip „puikų mokinį“, kuris kartais praleisdavo treniruotes, kad pasimelstų.

„Liūdna, bet atrodo, kad šaulys buvo 2012-ųjų UTC absolventas. Mūsų mintys su tais, kurie buvo paveikti šiandieninės tragedijos“, – rašoma universiteto „Twitter“ žinutėje.

Įprasta Čatanugos šeima

Musulmonas M.Y.Abdulazeezas gyveno viename žaliuojančiame Čatanugos priemiestyje. 

Viena moteris, kuri mokėsi Red Banko vidurinėje mokykloje kartu su M.Y.Abdulazeezu, sakė, kad jis buvo ramus ir pelnęs daugelio simpatijas.

„Jis buvo draugiškas, sąmojingas, malonus, – Kagan Wagner pasakojo laikraščiui „Chattanooga Times Free Press“. – Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad tai (galėjo padaryti) jis.“

„Jie buvo įprasta Čatanugos šeima“, – pridūrė K.Wagner.

Padėtis buvo šiurpi ir įtempta

Šaudynės vyko dviejose vietose ir truko iš viso 30 minučių, sakė E. Reinholdas. Visos keturios aukos buvo nuautos Karinio jūrų laivyno operacijų palaikymo centre. Čia buvo nukautas ir pats užpuolikas.

Per ataką dar mažiausiai trys žmonės buvo sužeisti: vienas policijos pareigūnas, jūrų pėstininkas ir viena jūreivė. 

Čatanugos miesto meras Andy Berke'as, cituodamas į tą incidentą reagavusių pareigūnų žodžius, sakė, kad „padėtis buvo šiurpi ir įtempta – aplink juos švilpė kulkos“.

Erica Wright pasakojo, kad ji matė, kaip buvo apšaudytas verbavimo centras per vienos šalimais esančios kirpyklos langą.

„Išgirdom pokštelėjimą, labai garsų pokštelėjimą. Taigi, priėjom prie durų pažiūrėti, kas vyksta, – ji sakė televizijai CNN. – Pamatėm vaikiną sidabriniame „Mustang“, pliekiantį į karinio laivyno verbavimo centrą.“

Vidaus ar tarptautinis terorizmas?

Šios žudynės sukrėtė miestą ir privertė kelti klausimus apie kariuomenės centrų saugumą.
Teisėsauga kol kas neskelbia, kurioje kariuomenės centro vietoje buvo nušautos aukos ir kaip užpuolikas į juos pateko.

JAV prezidentas Barackas Obama teigė, kad FTB direktorius pranešė jam apie šias šaudynes.

Šis incidentas atgaivino prisiminimus apie kitas pražūtingas šaudynes JAV kariniuose objektuose, įskaitant 2009 metų siautėjimą Fort Hudo bazėje, nusinešusį 13 žmonių gyvybių, ir 2013-ųjų ataką karinių jūrų pajėgų centre Vašingtone, per kurią žuvo 12 žmonių.

Šalyje taip pat nuogąstaujama dėl vadinamųjų „vienišų vilkų“ atakų, nors ketvirtadienį įvykdyto išpuolio motyvai kol kas neaiškūs.

JAV prezidentas Barackas Obama sakė, kad šios šaudynės yra „daužančios širdį“, ir prašė amerikiečių melstis už aukų artimuosius.

„Nesuvokiama matyti tai, kas įvyko ir kaip buvo pasielgta su žmonėmis, kurie išdidžiai tarnauja mūsų šaliai“, – sakė Čatanugos miesto meras Andy Berke'as, girdamas greitą teisėsaugos reakciją, veikiausiai leidusią išvengti didesnio aukų skaičiaus.

„Ši diena yra košmaras Čatanugos miestui“, – pridūrė meras.

JAV federalinis prokuroras Billas Killianas sakė, kad šios šaudynės laikomos „vidaus terorizmo aktu“.

„Žvelgiame visomis įmanomomis kryptimis – ar tai buvo terorizmas, ar jis buvo vidaus, ar tarptautinis, taip pat ar tai tebuvo paprastas nusikalstamas veiksmas“, – sakė FTB specialusis agentas Edas Reinholdas.

FTB vėliau pareiškė, kad „kol kas per anksti spėlioti dėl šaulio motyvų“.

JAV generalinė prokurorė Loretta Lynch nurodė, kad FTB vadovaus „šio šlykštaus išpuolio prieš mūsų kariuomenės narius nacionalinio saugumo tyrimui“.