Pentagono vadas A. Carteris informavo, kad sankcijos, kurias taiko Europos Sąjungos (ES) šalys narės, o taip pat ir naftos kainų smukimas – efektyviausias būdas daryti įtaką prie konflikto Ukrainoje prisidedančiai Rusijai, praneša naujienų agentūra AFP.

„Panašu, kad Rusijos remiami separatistai Rytų Ukrainoje ruošiasi naujam karinių veiksmų raundui, pažeisiančiam Minsko susitarimus“, - A. Carteris kalbėjo JAV Senato asignacijų komiteto Gynybos pakomitetyje.

Šių metų vasario mėn. pasiektos trapios paliaubos iš esmės apmalšino smurto proveržius, tačiau pagrindiniuose konflikto židiniuose vis dar nėra ramu.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir analitikai įspėja, kad Maskvos remiami separatistai ruošiasi plėsti kontroliuojamą zoną iki strategiškai reikšmingo Mariupolio Juodosios jūros uosto – didžiausio vis dar Ukrainos kontroliuojamo miesto konflikto zonoje.

NATO pajėgų vyriausiasis vadas generolas Philipas Breedlove’as praėjusią savaitę sakė, kad Rusijos ir separatistų veiksmai liudija apie pasiruošimą naujam puolimui.

JAV tiekia Kijevui radijo ryšio stotelių, radarų, šarvuotosios technikos ir kitų nemirtinų ginklų, tačiau kol kas yra nutraukusios Ukrainos kariuomenei skirtų ginklų tiekimą.

A. Carterio teigimu, vienintelis dalykas, šiuo metu darantis poveikį Rusijos elgesiui, – ekonominių sankcijų ir pingančios naftos kombinacija.

„Tokia šiuo metu yra bausmė Rusijai“, - patikino jis, pridurdamas, kad daugiausiai svorio turi ES taikomos sankcijos, nes Rusiją glaudžiausi prekybiniai ryšiai kaip tik ir sieja su ES šalimis narėmis.

Tai A. Carteris sakė tuo metu, kai Ukrainos konflikto pusės Minske susitiko dėl ugnies nutraukimo susitarimo stiprinimo.

Ukrainai šiose derybose atstovaujantis buvęs šalies prezidentas Leonidas Kučma po įvykusio susitikimo sakė, kad šis susitikimas – tai rimtas žingsnis politinio konflikto išsprendimo link, tačiau rezultatui pasiekti būtina, kad susišaudymai būtų visiškai nutraukti.