Tai penktadienį Tokijuje žurnalistams pareiškė JAV Generalinio štabo vadas Markas Milley, kurį cituoja agentūra „Reuters“.

„Manau, jog svarbu stiprinti Taivano kariuomenę ir jos gynybinius pajėgumus“, – teigė M. Milley. Salai, anot jo, reikia oro gynybos sistemų ir ginkluotės laivams pulti.

Vyriausybė Pekine laiko Taivaną separatistine provincija ir neatmeta galimybės panaudoti karinę jėgą, kad ją prisijungtų. Taivanas tuo tarpu laiko save nepriklausomu. JAV, paisydamos Kinijos, oficialiai nepripažįsta Taivano nepriklausomybės, tačiau yra artimiausia vyriausybės Taipėjuje sąjungininkė.

Kinija ne kartą reikalavo JAV stabdyti ginklų pardavimą Taivanui. M. Milley penktadienį pripažino, kad santykiai tarp JAV ir Kinijos yra žemiausiame taške. Kinijai siekiant viršenybės regione, generolas paskelbė, kad JAV peržiūrės savo pajėgų buvimą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Didžioji dalis amerikiečių karių šiuo metu dislokuota Šiaurės Rytų Azijoje, įskaitant 28 500 Pietų Korėjoje ir 56 000 Japonijoje. „Mes rimtai vertiname galimas alternatyvias bazes“, – sakė M. Milley.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją