Teisėjai penkiais balsais prieš keturis nutarė, kad naujausia draudimo versija yra galiojanti.

Teisėjas Johnas Robertsas drauge su keturiais savo konservatyvių pažiūrų kolegomis raštu išreiškė daugumos nuomonę.

Pasak J. Robertso, prezidentai turi pakankamus įgaliojimus migracijai reguliuoti. Jis taip pat atmetė kritiką dėl antimusulmoniškų išankstinių nuostatų.

Tačiau teisėjas buvo atsargus ir neparėmė provokuojančių D. Trumpo pareiškimų dėl migracijos ir musulmonų.

„Mes nereiškiame nuomonės dėl tokios politikos teisingumo“, – parašė J. Robertsas.

Gruodžio mėnesį Aukščiausiasis Teismas leido vyriausybei taikyti pakoreguotą draudimą atvykti keliautojams iš šešių musulmoniškų valstybių, nors apeliacijų nagrinėjimas nebuvo baigtas ir žemesnės instancijos teismai pripažino jį netinkamu.

Šioje D. Trumpo kelionių draudimo versijoje numatoma, kad į JAV nebus įleidžiami lankytojai iš penkių daugiausiai musulmoniškų valstybių – Irano, Libijos, Somalio, Sirijos ir Jemeno – bei Šiaurės Korėjos.

Be to, į šalį negalės atvykti kai kurie Venesuelos pareigūnai.

Balandžio mėnesį iš sąrašo buvo išbraukta šešta musulmoniška šalis Čadas, atsižvelgus į pagerėjusį „identifikavimo valdymą ir dalijimąsi informacija“, sakė D. Trumpas savo proklamacijoje.

Baltųjų rūmų administracija Čado pavyzdžiu siekė parodyti, jog suvaržymai įvedami išskirtinai nacionalinio saugumo interesais.

Tačiau tokios politikos kritikai tvirtina, kad teismas tiesiog ignoravo ankstesnius įvykius, pradedant nuo pirmųjų D. Trumpo rinkimų kampanijos žinučių socialiniame tinkle „Twitter“, kuriose jis ragino neleisti musulmonams patekti į Jungtines Valstijas. Praėjus savaitei po to, kai tapo prezidentu, D. Trumpas paskelbė savo pirmą sprendimą uždrausti į šalį atvykti septynių musulmoniškų šalių piliečiams.

Šis dekretas sukėlė chaosą ir protestus visose Jungtinėse Valstijose. Keleiviai ilgas valandas buvo laikomi oro uostuose ir nelaipinami į tarptautinių skrydžių lėktuvus. Po to, kai Federalinis Apeliacinis Teismas San Fransiske atsisakė sugrąžinti galioti prezidentinį įsaką, D. Trumpas jį truputį apkarpė.

Naujoje 2017 metų kovą pasirodžiusioje versijoje iš sąrašo dingo Iranas ir buvo nustatytas 90 dienų draudimas į JAV atvykti Irano, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno piliečiams, tačiau JAV vizas jau turintiems asmenims šis draudimas neturėjo būti taikomas. Bet kritikai tvirtino, kad šie pakeitimai nepanaikino draudimo teisinių problemų.

Dabartinė draudimo versija galioja nuo rugsėjo mėnesio. Pasak Baltųjų administracijos, ji buvo pristatyta po griežto kelių federalinių agentūrų patikrinimo. Tačiau šio agentūrų patikrinimo išvados nei teismui, nei visuomenei, nebuvo pateiktos.

Havajų ir Merilando teismai blokavo naujausią JAV prezidento administracijos draudimą nusprendę, kad naujoji įsako versija mažai kuo skiriasi nuo ankstesniųjų. Jų poziciją palaikė federaliniai apeliaciniai teismai Ričmonde, Virdžinijoje ir San Fransiske.