Apie tai rašo Karo studijų institutas (ISW).

Pasak ISW, žinomas Rusijos žiniasklaidos kanalas gruodžio 11 dieną paskleidė informaciją, kad V. Gerasimovas jau labai greitai nebebus Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas.

Skelbiama, kad tokia informacija pirmieji ėmė dalintis Rusijos karybos tinklaraštininkai. Ir kai kurie šaltiniai tą faktą arba patvirtino, arba perspėjo savo skaitytojus neprasidėti su tokiais gandais.

Rusijos gynybos ministerija oficialiai paneigė informaciją apie galimą V. Gerasimovo atleidimą ar pakeitimą, tokius gandus pavadinusi Ukrainos skleidžiamomis melagienomis ir pateikė nuorodų į nuotraukas, neva įrodančias, kad pastarosiomis savaitėmis V . Gerasimovas vykdė oficialias užduotis.

Rusijos gynybos ministerija jau anksčiau panašiai jautriai reagavo į pranešimus, esą, V. Gerasimovas atsistatydina pats arba yra atleidžiamas, ir visada tokius teiginius atmesdavo. Dar liepą taip skelbė ISW.

Tokios gerai organizuotos pastangos įrodyti, kad V. Gerasimovas ir toliau yra Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas, skirtos parodyti, kad Rusijos karinė vadovybė aktyvi ir įsitraukusi į Rusijos karinius reikalus bei atremti pranešimus apie nesklandų Rusijos karinės vadovybės struktūros funkcionavimą (dėl vis naujų nesėkmių Ukrainoje).

Nepaisant akivaizdaus suinteresuotumo išsaugoti V. Gerasimovo reputaciją, Rusijos gynybos ministerija taip ir nesugebėjo pateikti jo veiklos filmuotos medžiagos įrodymų, kas reguliariai daroma su Rusijos gynybos ministru S. Šoigu, tad būtų įmanoma ir ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininko atveju.

Antradienį Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas taip pat ėmėsi neigti gandus apie iš viešumos dingusį V. Gerasimovą.

Pranešimas apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininko atleidimą tėra antis, pareiškė D. Peskovas.

„Jokių įsakymų nėra, tai ne kas kitas, o „Telegram“ paskleista antis, tokių daug“, – sakė jis ir pridūrė, kad Kremlius niekada nekomentuoja „gandų ir paskalų apie naujų darbuotojų paskyrimus ar atleidimus“.

Tuo metu Jungtinės Karalystės žvalgyba trečiadienį išplatintoje kasdienėje suvestinėje teigia, kad kol kas patvirtinti gandų apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininko V. Gerasimovo atleidimą negali, tačiau įtampa tarp skirtingų Rusijos karinių grupių dėl nesėkmių Ukrainoje neabejotinai yra ir netgi labai didelė.

Suvestinėje primenama ir Igorio Girkino Strelkovo išsakyta kritika, grindžiama asmenine patirtimi dalyvaujant kariniuose veiksmuose prieš Ukrainą. I. Girkinas negailėjo piktų žodžių apie strateginio planavimo stoką Rusijos armijoje ir gynybinius įtvirtinimus, kurie tokiame šiuolaikiniame kare, jo nuomone, neduoda norimos naudos.

Britų žvalgyba įsitikinusi, kad kritika iš I. Girkino lūpų – vienas iš įtampos pilnų Rusijos karinės vadovybės diskusijų dėl karo eigos įrodymų.

„Socialiniuose tinkluose pastarąsias dvi paras aktyviai platinami gandai, neva Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas V. Gerasimovas atleistas. Patikrinti, ar tai tiesa, neįmanoma. Visgi įtampa tarp skirtingų frakcijų Rusijos armijoje, greičiausiai yra ir yra pačioje viršūnėje“, – teigiama apžvalgoje.

Anksčiau Jungtinės Karalystės žvalgyba skelbė, kad Kremlius nusprendė šiais metais nerengti tradicinės pompastiškos V. Putino spaudos konferencijos, taip apsidrausdamas, kad jos metu neprasiveržtų visuomenės nepasitenkinimas „specialiąja karine operacija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)